Een stel loopt met rolkoffers in de hal op het vliegveld

Wat is verzekerd als het vliegtuig vertraging heeft?

Gaat u dit jaar met het vliegtuig op vakantie? Dan moet u rekening houden met lange wachttijden en vertraging. In het ergste geval kan uw vlucht zelfs worden geannuleerd. Maar gelukkig heeft u meer rechten dan u waarschijnlijk denkt.

Richtlijnen over schadevergoeding

U heeft al gauw recht op een schadevergoeding als uw vlucht niet volgens het schema vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan een vertraging, overboeking, annulering of vluchtwijziging. Vliegmaatschappijen roepen dan vaak dat het overmacht is. Met andere woorden: “Ik was het niet.” Gelukkig zijn er duidelijke Europese richtlijnen over schadevergoedingen. En krijgt u waar u recht op heeft.

Vanaf 3 uur vertraging: vaak recht op vergoeding

Is uw vlucht meer dan 3 uur vertraagd of gewijzigd binnen 2 weken voor vertrek? En is de vliegmaatschappij hiervoor verantwoordelijk? Dan heeft u recht op een vergoeding. Hoeveel u krijgt, hangt af van de duur van de vertraging en het aantal kilometers van uw vliegreis. Dit is minimaal € 250,- en maximaal € 600,-. De vergoeding vraagt u aan bij uw vliegmaatschappij. In de meeste gevallen is het snel geregeld. Komt u er samen toch niet uit? En heeft u een rechtsbijstandverzekering? Vraag die dan om hulp. 

Recht op vergoeding

U kunt op de site van Stichting Achmea Rechtsbijstand zien of u recht heeft op een vergoeding. Het geld terugvragen doet u bij de vliegtuigmaatschappij. U kunt onze voorbeeldbrief gebruiken om uw claim in te dienen. Bewaar ook zo veel mogelijk informatie over de vlucht. Zoals de reden en lengte van de vertraging, bonnetjes en tickets.

Vlucht gemist door drukte

Mist u uw vlucht door lange wachttijden? Dan is het maar de vraag of u iets vergoed krijgt. Zorg in ieder geval dat u kunt bewijzen dat u op een bepaald tijdstip op de luchthaven was. Door bijvoorbeeld uw parkeerkaart met inrijtijd te bewaren. Ook kunt u aan medepassagiers vragen om een verklaring waaruit blijkt dat u op tijd was. Met dit bewijs kunt u een klacht indienen bij de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie kunt u hiervoor niet aanspreken.

Wat vergoedt een annuleringsverzekering?

Een reisverzekering is in veel gevallen handig om te hebben. Maar vergoedt niet een vertraagde of geannuleerde vlucht. Onze Annuleringsverzekering vergoedt soms wel bepaalde kosten. Bijvoorbeeld schade die u heeft als uw vlucht op de heenreis langer dan 8 uur is vertraagd. De Annuleringsverzekering sluit u af in combinatie met onze Doorlopende Reisverzekering. Belangrijk is wel dat u de Annuleringsverzekering binnen 14 dagen na het boeken van uw reis afsluit.