vrouw aan het bellen op een bankje

Dit kan later

Omgaan met het verlies van een dierbare kost tijd en is voor iedereen anders. U hoeft niet alles binnen enkele weken te regelen. Wat kan later?

29 apr 2024 3 minuten

In deze checklist staat wat u later nog kunt regelen.


Doe de laatste aangifte inkomstenbelasting voor de overledene

U krijgt vanzelf een brief en formulieren van de Belastingdienst om aangifte te doen. Heeft u hier vragen over? Kijk bij de Belastingdienst.

Vergeet de jaaropgave niet
Vraag de laatste jaaropgave aan de werkgever van de overledene. Deze jaaropgave is nodig om aangifte inkomstenbelasting te doen.

Krijgt u een erfenis? Doe binnen 8 maanden aangifte van erfbelasting
Krijgt u een erfenis? Dan moet u meestal erfbelasting betalen. U krijgt daarvoor een formulier van de Belastingdienst. U krijgt dan 8 maanden de tijd om aangifte erfbelasting te doen.

Lukt het niet om de erfenis binnen 8 maanden te verdelen? Of is het huis bijvoorbeeld nog niet verkocht? Dan kunt u bij de Belastingdienst ook uitstel van betaling vragen. Bij de Belastingdienst leest u meer over erfbelasting. De regels van erfbelasting zijn ingewikkeld. En het verdelen van de erfenis kan ook lastig zijn. Een notaris helpt u hierbij en informeert u ook over de risico’s. Bijvoorbeeld wat het betekent als u de erfenis wel of niet accepteert.

Het is niet verplicht om met een notaris samen te werken. U moet voor het werk van de notaris wel betalen. En die kosten zijn bij elke notaris anders. Kijk op notaris.nl of die kosten redelijk zijn. Daar vindt u ook een notaris bij u in de buurt.

Geef de uitvaartkosten op bij de aangifte erfbelasting

U mag in de aangifte erfbelasting een deel van de kosten voor een begrafenis of crematie aftrekken. U betaalt dan minder belasting over de erfenis. U mag deze uitvaartkosten niet aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Bij de Belastingdienst leest u welke uitvaartkosten u mag aftrekken.

Ziektekosten van de overledene mag u nog terugvragen
Stuur de laatste nota’s van ziektekosten van de overledene naar de zorgverzekeraar. Het is altijd goed om te controleren op welk rekeningnummer de verzekeraar het geld stort.


Vraag binnen 5 jaar een vergeten pensioen aan
Vergat de overledene zijn pensioen aan te vragen? Meld dit dan binnen 5 jaar na het overlijden aan de pensioenuitvoerder. Vaak keert de pensioenuitvoerder dit vergeten pensioen toch nog uit. Meestal aan de partner of de kinderen.

Dingen die u (niet) wilt nalaten op sociale media
Social media is tegenwoordig een onderdeel van ons leven. Maar na een overlijden loopt zo'n account gewoon door. Dit kan pijnlijke situaties opleveren. Vrienden krijgen bijvoorbeeld een felicitatieherinnering of vriendschapsvoorstel van iemand die er niet meer is. Als nabestaande kunt u de profielen op social media uitschakelen of verwijderen. Bij Facebook en Instagram kunt u als contactpersoon een speciale herdenkingspagina maken.

Facebook

Google-account: YouTube, Gmail, Google+

Instagram

LinkedIn

Pinterest

Snapchat

TikTok

X

Maak een nieuw overzicht van uw inkomsten en uitgaven
Is uw partner overleden? Dan kan dat grote invloed op uw inkomsten en uitgaven hebben. Maak daarom een nieuw overzicht van uw geldzaken. Het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud helpt u daarbij. Dan weet u waar u aan toe bent. En dit overzicht helpt u ook vooruitkijken.

Bewaar de administratie tot alles is afgerond
Bewaar alle rekeningen, brieven en e-mails die over het overlijden gaan. Misschien heeft u dit nog nodig om iets te regelen. Bijvoorbeeld voor de belastingaangifte.
De administratie van de Belastingdienst moet u trouwens altijd 5 jaar bewaren.

Het huis en de spullen opruimen
Wat doet u met alle spullen die achterblijven? Wanneer begint u? Wat bewaart u en wat gooit u weg? Dit moment komt zeker, maar er zijn geen regels voor. U weet zelf het beste wanneer u er klaar voor bent. Dat voelt u.

Laat de waarde van de spullen bepalen door een erkend taxateur
Hoeveel zijn de spullen van de overledene waard? Voor het betalen van de erfbelasting kan het nodig zijn om te weten wat de erfenis waard is. En het helpt bij het eerlijk verdelen.
Breng het paspoort of de identiteitskaart naar de gemeente
U moet het paspoort of de identiteitskaart van de overledene bij de gemeente inleveren. Het maakt niet uit wanneer u dat doet. Dus wacht gerust tot alle administratieve zaken geregeld zijn.

Koninklijke onderscheidingen terugsturen of houden
Had de overledene een koninklijke onderscheiding? Een lintje bijvoorbeeld? Dan krijgen de nabestaanden meestal vanzelf een brief van de Kanselarij der Nederlandse Orden. In de brief staat dat u de onderscheiding kunt terugsturen of (borg) betalen. Betaalt u dat bedrag? Dan mag u de onderscheiding lenen. Want een koninklijke onderscheiding blijft altijd eigendom van de Nederlandse staat.


Vraag gerust om hulp bij rouwverwerking
Kunt u moeilijk omgaan met het verlies van een dierbare? Vraag dan gerust om hulp. Rouwen is normaal, het kost tijd en het is voor iedereen anders. De website van Monuta geeft informatie over omgaan met verlies en rouwverwerking. U kunt daar ook ervaringen met andere nabestaanden delen.