Tips geven aan ondernemer over psychisch verzuim

Inzichten en tips over psychisch verzuim van uw medewerkers

Stel uw medewerker valt uit door mentale problemen? De kans is groot dat hij een tijd niet kan werken. Dat is voor niemand fijn. Er zijn manieren om psychisch verzuim zo veel mogelijk te voorkomen.

HR 29 jun 2023 6 minuten

Werkgevers spelen een grote rol in psychisch verzuim

In 2012 al voorspelde de World Health Organisation dat rond 2020 psychische klachten de voornaamste oorzaak van ziekteverzuim zou zijn. Het bleek een conservatieve schatting. In Nederland was dit in 2015 al het geval. Werkstress is al jaren oorzaak nummer 1 van psychisch verzuim. Maar gelukkig is er veel dat werkgevers kunnen doen.

Wat is psychisch verzuim?
Heel lang dachten we dat het aan mensen zelf ligt wanneer ze werkstress ervaren of in een burn-out terechtkomen. Maar inmiddels weten we beter. Stress en burn-out zijn het gevolg van de grote hoeveelheid eisen die werkgevers stellen aan hun medewerkers.

De grens tussen werk en privé vervaagt
Medewerkers staan voortdurend ‘aan’ en de grens tussen werk en privé vervaagt. Ons lichaam is hier niet op berekend omdat er geen tijd meer is voor herstel. En het belang van herstel wordt enorm onderschat. Gemiddeld heeft een mens 2 uur tijd nodig om af te schakelen. Dat wil zeggen dat biologische processen als bloeddruk, hartslag en aanmaak van hormonen in de ruststand terechtkomen zodat het lichaam kan herstellen. Wie ‘s avonds laat nog e-mails beantwoordt of alleen al denkt aan werk, herstelt dus niet. En wie niet voldoende herstelt, krijgt zeker last van stress of erger: burn-out. Aan werkgevers de uitdaging om samen met hun medewerkers te zoeken naar een gezonde balans tussen werk en privé.

Psychisch verzuim: hoe voorkomt u het?

Merkt u dat uw medewerker zich steeds vaker ziekmeldt? Of dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit? Let dan op de volgende klachten. Zo voorkomt u dat uw medewerker uitvalt en helpt u hem snel weer op de juiste weg. Veelvoorkomende kenmerken van stress of andere spanningsproblemen zijn:

  • 1. Uw medewerker voelt zich moe en presteert minder goed. Komt hij na het werk uitgeput thuis? En duurt het langer dan een uur voor hij zich weer fit voelt? Dan heeft hij mogelijk last van stressklachten.
  • 2. Uw medewerker gedraagt zich geïrriteerd en ontevreden. Bijvoorbeeld over de werkdruk of over zijn taken.
  • 3. Uw medewerker meldt zich vaker ziek en heeft steeds meer lichamelijke klachten. Dit wordt niet beter na een bezoek aan de dokter.
  • Maak tijd voor persoonlijke aandacht en praat met uw medewerkers. Ook over luchtige dingen. Bijvoorbeeld over de sportwedstrijd van afgelopen weekend. Maar vergeet vooral niet te vragen naar belangrijke onderwerpen. Hoe voelt uw medewerker zich? Vindt hij nog genoeg uitdaging in zijn werk? Gelukkige medewerkers zitten op de juiste plek. Denkt uw medewerker dat hij op een andere afdeling meer werkgeluk vindt? Zoek dan samen naar een oplossing. Misschien kan hij worden omgeschoold. Cv en opleiding hoeven niet leidend te zijn in het vullen van een functie. Zoek de kracht in iemands enthousiasme en toewijding.
    De reden voor verzuim heeft vaak te maken met werk. Wilt u het beste uit uw medewerker halen? Geef hem dan de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Dit ziet u terug in meer initiatieven en eigen oplossingen. En geef hem de vrijheid om thuis te werken wanneer dat nodig is. Of een uurtje later te beginnen. Een goede werk-privébalans zorgt voor minder stress. Thuis én op kantoor.
    Medewerkers die lichamelijk gezond zijn, zijn ook mentaal weerbaarder. Daarom is het belangrijk dat ze gezond eten en minimaal een half uur per dag flink bewegen. Wie langer dan 2 uur achter elkaar zit, heeft een verhoogde kans op botontkalking, diabetes en hartproblemen en krijgt te maken een vertraagde stofwisseling, blijkt uit onderzoek van Harvard. Zorg daarom voor gezonde producten in de bedrijfskantine. En u kunt beweging op allerlei manieren stimuleren. Wees creatief. Laat medewerkers traplopen, zet de printers wat verder weg, geef ze stappentellers of zet statafels neer in vergaderruimtes. Alles is goed, zolang uw medewerkers maar geregeld van hun stoel afkomen.
    Een onderschat instrument in de strijd tegen psychisch verzuim is het geven van complimenten. Veel werkgevers vinden het normaal dat medewerkers hun taken goed uitvoeren. Dit - plus de hectiek van de dag - zorgt ervoor dat een werkgever zijn medewerker bijna nooit een schouderklopje geeft. Een medewerker krijgt vaak alleen iets te horen als hij niet presteert. Dat is jammer. Complimenten vergroten de inzet en het plezier bij medewerkers en brengen het verzuim naar beneden. Dat betekent dat werkgevers gratis en met weinig inspanning het verzuim naar beneden kunnen halen.

    Ziekteverzuim door psychische klachten duurt vaak lang 

    Is uw medewerker ziek door geestelijke klachten zoals stress, overspannenheid, depressie of angst? Dan spreken we van psychisch verzuim. Niet kunnen werken door zogeheten psychosomatische klachten valt hier ook onder. Dit zijn klachten zonder dat hiervoor een lichamelijke of medische reden is. Het is belangrijk signalen snel te herkennen en zodat u uw medewerker op tijd de juiste hulp kunt bieden.

    Uw medewerker is ziek, wat nu?  

    Als uw medewerker langdurig ziek is kan dit veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld wat u als werkgever kunt verwachten. Of wat de kosten van verzuim zijn. En welke stappen u moet zetten. Download de whitepaper en krijg op deze en andere verzuimvragen antwoord.

    Wat kost uw zieke medewerker?  

    Bent u benieuwd met welke kosten u rekening moet houden als uw medewerker ziek wordt? En hoe hoog deze kosten zijn? Bereken het zelf!