Blije mannelijke werknemer - werkgeluk vergroten: 5 tips voor gelukkige medewerkers

5 tips voor duurzaam gelukkige medewerkers

Een gelukkige medewerkere zet net een stapje extra, is vitaal, loyaler en een goede ambassadeur van uw bedrijf. Met deze tips draagt u hieraan bij.

HR 13 jan 2023 2 minuten

Tevreden medewerkers presteren beter

Uit onderzoek is gebleken dat gelukkige medewerkers harder werken dan hun minder tevreden collega’s. Na een extra dosis werkgeluk stijgt de productiviteit gemiddeld met 12%. Gelukkig medewerkers gebruiken hun tijd efficiënter, hebben een hoger werktempo zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit. Als werkgever klinkt u dit natuurlijk als muziek in de oren maar hoe vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers?

Werkgeluk vergroten

5 tips voor meer tevreden werknemers

Vrijheid is blijheid. Dat geldt ook op het werk. Wilt u het beste uit uw medewerker halen? Geef hem dan de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Dit toont (en loont) zich in meer initiatieven en eigen oplossingen.
Maak tijd voor persoonlijke aandacht. Praat met uw medewerkers. Ook over luchtigere dingen. Bijvoorbeeld over een grappige video op internet. Maar vergeet vooral ook niet te vragen naar belangrijke onderwerpen. Hoe voelt uw mede­werker zich? Gaat thuis alles goed? En vindt hij genoeg uitdaging in zijn werk?
Ziet Koen van de financiële afdeling de cijfers niet meer zitten? Gewoon omdat hij marketing eigenlijk leuker vindt? Zoek dan samen naar een oplossing. Misschien kan hij omgeschoold worden? Cv en opleiding hoeven niet leidend te zijn in het vullen van een functie. Zoek de kracht in iemands enthousiasme en toewijding.
Feedback geven hoeft niet ongemakkelijk te zijn. Zelfs niet als de boodschap minder positief is dan u zou willen. Maar wees wel altijd opbouwend. Kijk naar de toekomst en hoe uw medewerker zich kan verbeteren. En bent u al tevreden? Vergeet het dan vooral niet te melden. Een compliment is altijd welkom.

Tot slot: 5. Meten is weten

Wilt u zeker weten of de tips hierboven werken? Meet het geluk van uw mede­werkers dan regelmatig. Doe dit bijvoorbeeld met Cantril’s Ladder. Hiermee geeft uw medewerker een cijfer voor de mate waarin hij gelukkig is.