mensen aan een tafel, lachend

Hoe help ik mijn medewerkers fit de zomer door?

De zomer zorgt naast veel plezier, ook voor een ander werkritme. Dat vraagt om extra flexibiliteit van u als werkgever. Wij delen graag een aantal tips.
18 jul 2023 4 minuten

5 tips om uw medewerkers te helpen het hoofd koel te houden deze zomer

De zomer: velen van ons verlangen er het hele jaar naar. Heerlijk genieten van de zon. Regelmatig een terrasje pakken met familie of vrienden. Misschien wel op vakantie en vooral veel leuke dingen doen. Maar de zomer kan soms ook wat lastig zijn. Want veel medewerkers hebben plotseling een ander ritme. En hebben ze kinderen? Dan zijn die vaak thuis door de vakantie en vragen ze tijd en aandacht van uw medewerker. Tijd dus voor wat tips!

1. Bied flexibiliteit in werktijden en thuiswerk­mogelijkheden

De zomer­maanden kunnen voor werkende ouders behoorlijk uitdagend zijn omdat hun kinderen vrij zijn van school. Bied daarom flexibele werktijden aan om ze tegemoet te komen. Zo kunnen medewerkers hun werkuren aanpassen aan de behoeften van hun gezin. Daarnaast kan thuiswerken helpen voor een betere balans tussen werk en privé. Want werk en zorgtaken kunnen zo beter gecombineerd worden.

2. Zorg voor genoeg verkoeling en comfort

Pff warm he?! Hoge temperaturen kunnen de productiviteit en het comfort van medewerkers flink beïnvloeden. Zorg daarom voor een aangename werkomgeving met voldoende ventilatie of airconditioning. En deel bijvoorbeeld koele drankjes of gezonde ijsjes uit. Moedig medewerkers daarnaast aan om lichtere en comfortabele kleding te dragen die past bij de warme omstandigheden. Weten medewerkers niet goed wat ze kunnen dragen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een formele werkomgeving? Stel dan wat richtlijnen op om ze op weg te helpen.

3. Moedig gezonde keuzes aan

In de zomer liggen er veel verleidingen van ongezond eten en drinken op de loer. Een ijsje kan natuurlijk best een keer. Maar stimuleer ook een gezonde levensstijl door salades, fruit en drankjes zonder suiker aan te bieden. Organiseer gezonde lunchopties en moedig medewerkers aan om tijdens de pauze een rondje te lopen. Door het bevorderen van een gezonde levensstijl, verbetert u de productiviteit en het welzijn van uw medewerkers.

4. Organiseer zomerse activiteiten

Geef medewerkers de gelegen­heid om te ontspannen en te genieten van de zomer. Plan bijvoorbeeld teambuilding­activiteiten buiten kantoor, zoals een picknick, een sport­evenement of een zomerse barbecue. Hiermee bevordert u een positieve sfeer en verbonden­heid tussen collega's. Ook kan het stress verminderen en het werkgeluk vergroten.

5. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

De zomer is een goed moment om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Vaak is het wat rustiger op het werk waardoor medewerkers meer ruimte hebben om na te denken over hun loopbaan, doelen en wensen. De zonnige en lange dagen zorgen daarnaast voor meer energie en motivatie om nieuwe dingen te leren. Ook vakantie kan voor nieuwe inspiratie zorgen. Moedig medewerkers daarom aan om deel te nemen aan workshops, trainingen of cursussen. Of help ze om te reflecteren en vooruit te kijken door tools aan te reiken of vragen te stellen.

Lekker Bezig zorgt voor energieke medewerkers die met plezier naar hun werk gaan

Lekker Bezig is hét programma dat medewerkers activeert om zélf aan de slag te gaan met hun loopbaan, vitaliteit en ontwikkeling. In de Lekker Bezig app of webomgeving vinden medewerkers trainingen waarmee ze nieuwe kennis of vaardigheden leren. Maar ook gezondheidschecks en coaches die hen helpen om mentaal en fysiek fit te blijven. Of ze nu willen leren presenteren, programmeren of zakelijk tekenen. Of coaching willen voor minder stress, een gezonde levensstijl of een betere werk-privé balans. Voor iedereen zit er wel iets in Lekker Bezig!

Download de Lekker Bezig brochure

Met Lekker Bezig maakt u een totaal­aanpak voor duurzame inzetbaarheid in uw organisatie. Uw medewerkers kunnen meteen aan de slag in de handige app. Daarin vinden ze een persoonlijke coach, trainingen en oplossingen die passen bij hun behoeftes. En het geeft uw medewerkers volop inzicht in hun ontwikkeling.