Hoe ga jij als ondernemer om met werkdruk, rust en risico's?
Ondernemers gunnen zichzelf te weinig rust. Een derde geeft aan meer vakantiedagen te willen opnemen, maar in de praktijk lukt dat vaak niet. De reden? Te veel werk, klantdruk, angst voor omzetverlies of gewoon: niemand die het werk overneemt. Dat blijkt uit het Trendonderzoek Risicobewust Ondernemen, uitgevoerd door Centraal Beheer en onderzoeksbureau Ipsos I&O, onder 430 ondernemers (zzp, klein- en middenbedrijf). Hieronder de 5 meeste opvallende dingen uit het onderzoek.
1. Meeste ondernemers positief over werk-privébalans
De meeste ondernemers ervaren hun werk-privé balans als (zeer) positief, vooral omdat ze de vrijheid voelen om die zelf vorm te geven. Toch beoordelen ze hun eigen balans vaak minder positief dan die van hun medewerkers.
Ondernemers zetten zichzelf vaak op de 2e plaats.
Peter Apeldoorn, directeur zakelijk, Centraal Beheer
2. Werkdruk: vaak te hoog, weinig invloed
Maar een minderheid van de ondernemers ervaart de werkdruk als precies goed. Vooral groeibedrijven waar personeelstekort speelt, lopen risico op overbelasting.
45% ervaart de werkdruk als (te) hoog
ZZP'ers hebben vaak het gevoel meer invloed te hebben op hun werkdruk
Ondernemers met personeel vechten met verantwoordelijkheden en personeelscapaciteit
3. Ondernemers willen meer vrije dagen opnemen dan ze nu doen
Ondernemers nemen gemiddeld 24 vrije dagen op per jaar. Dat is bijna gelijk aan werknemers in loondienst. Een derde van de ondernemers zou wel meer vakantiedag willen opnemen dan zij nu doen.
4. Waarom nemen ondernemers geen vrij?
Vooral bij zzp’ers is het niet hebben van vervanging een belangrijke reden dat ze geen verlof kunnen opnemen. Bij mkb’ers tellen ook klantafspraken en werkdruk flink mee.
47%: Niemand kan het werk overnemen
47%: Klantverwachtingen
46%: Angst voor omzetverlies
41%: Te veel werk
23: Anders, onder andere moeite met loslaten
5. Mooi weer = soms ruimte voor spontane rust
Bij mooi weer neemt 13% van de ondernemer regelmatig een niet geplande vrije dag. 41% doet dit soms en 25% zou het wel willen, maar doet het nooit. Ondernemers met personeel voelen hierin minder vrijheid dan zzp’ers.
Conclusie: werkdruk is een bedrijfsrisico
Ad van de Vleuten, arbeidsdeskundige bij Centraal Beheer, ziet vaak dat ondernemers de signalen van onrust en vermoeidheid niet op tijd herkennen. Ze blijven doorgaan, blijven werken, zonder stil te staan. Maar dat is gevaarlijk. Als je altijd maar doorrent, loop je het risico dat je fysiek of mentaal niet meer door kunt gaan. Het is belangrijk voor ondernemers om momenten van rust in te bouwen. Herken de signalen en regel je financiën. Goed verzekerd zijn, bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering, helpt mee aan een gerust gevoel.
Over het onderzoek
Uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van Centraal Beheer
Mei-juni 2025, onder 430 ondernemers
Doelgroep: zzp'ers, mkb'ers en ondernemers met personeel