Man in overhemd zit met zijn been in het verband op de bank

Een zieke medewerker: wat moet u regelen?

1 van uw mede­werkers meldt zich ziek. U wenst hem dan natuurlijk eerst beterschap. En u regelt vervanging. Maar dat is niet voldoende. Bij verzuim komt veel meer kijken. Waar moet u nog meer aan denken?
3 mrt 2023 3 minuten

Contact is belangrijk

U blijft graag op de hoogte hoe het met uw medewerker gaat. En u wilt dat hij snel weer aan het werk gaat. Houd daarom regelmatig contact en toon interesse. Zo weet u wat uw medewerker nodig heeft. En u houdt de drempel laag om weer te komen werken.

Praktische stappen en tips bij ziektemelding

Naast het contact met uw medewerker moet u ook een aantal praktische zaken regelen. Zo voorkomt u problemen als uw medewerker langdurig ziek is. Het is daarbij belangrijk dat u niets vergeet. Wij zetten daarom een aantal tips voor u op een rijtje.

6 stappen voor u als werkgever

Zo weet u precies aan welke regels u zich moet houden als uw medewerker zich ziekmeldt.

Als werkgever mag u niet vragen wat uw medewerker heeft. Wel mag u informeren wanneer hij of zij weer aan het werk denkt te gaan. Toon vooral interesse. En maak gelijk een afspraak voor het volgende contactmoment.
Geef de ziekmelding door aan de bedrijfsarts of arbodienst. Is uw medewerker langere tijd ziek? Dan nemen zij met hem of haar contact op. In een rapport staat wat uw medewerker wel en niet kan met de ziekte. En een advies hoe uw medewerker het beste kan re-integreren. Weet u dat u als werkgever wettelijk verplicht bent om een contract met een arbodienst af te sluiten? In een verzuim­verzekering is dit gelukkig al geregeld.
U bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie. Leg uw acties vast in een ziektedossier. Zo kunt u aantonen wat u heeft gedaan om uw medewerker weer aan het werk te helpen. Dit is belangrijk als blijkt dat het verzuim langdurig is. Zo voorkomt u dat UWV de termijn dat u loon moet doorbetalen verlengt.
In de toekomst gaat uw medewerker als het goed is weer aan het werk. Maak daarom op tijd een plan van aanpak. Hierin staat hoe u samen gaat zorgen voor terugkeer op de werkvloer. Uw zieke medewerker en u ondertekenen beiden het plan. En er gaat een kopie naar de arbodienst. Als de situatie ondertussen verandert, past u ook het plan aan. Regelmatig evalueren blijft dus nodig.
Is re-integratie nog niet gelukt en is uw medewerker 42 weken ziek? Meld hem of haar dan ziek bij UWV. Doe dit op tijd om een boete te voorkomen. Ondertussen blijft u verantwoordelijk voor de re-integratie. Lees meer over het verzuimproces bij langdurig zieke medewerkers.
Gaat uw medewerker weer aan de slag? Dat is goed nieuws voor iedereen. Vergeet niet om dit ook door te geven aan alle betrokken partijen. Denk daarbij onder andere aan de bedrijfsarts of arbodienst en UWV.

Tips bij een zieke medewerker

Aan de hand van 104 weken laten we zien welke stappen voor u belangrijk zijn bij een zieke medewerker. Zo weet u precies wat u moet doen. En voorkomt u verrassingen bij (langdurig) zieke medewerkers.