Broodfonds voor ondernemers en zzp’ers

En andere alternatieven voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering

Uw bedrijf loopt lekker, klanten zijn tevreden, uw werkritme bevalt goed en de facturen vliegen de deur uit. Met het ondernemen gaat het dus goed, totdat u opeens een ongeluk krijgt of ziek wordt. U kunt zich niet betaald ziekmelden of een tijdje verlof nemen. En als u niet werkt, dan verdient u geen geld. Dus moet u als zelfstandige zelf een financieel vangnet optuigen. Dat kan met een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), of op andere manieren. Een van die alternatieven is een Broodfonds. Broodfonds wordt aangeboden door de BroodfondsMakers.

Een Broodfonds als buffer voor zelfstandige ondernemers

Een Broodfonds is een vorm van arbeidsongeschiktheid ‘verzekeren’ voor zelfstandigen. In een Broodfonds bouwt u als het ware samen met andere zelfstandigen een buffer op. Dat werkt zo: 20 tot 50 ondernemers leggen elke maand een bedrag in. Wordt een lid ziek, dan keert een Broodfonds uit met een maximale periode van 2 jaar.

Wel of niet deelnemen aan een Broodfonds?

Dat is heel persoonlijk. In een Broodfonds is het bijvoorbeeld belangrijk dat u elkaar leert kennen en als een vereniging te werk gaat.
  • Een Broodfonds is geen verzekering. Juridisch gezien is een Broodfonds een vereniging die is opgericht door een groep ondernemers die samen afspraken maken om elkaar bij arbeidsongeschiktheid een inkomen te schenken. Dat doen zij maximaal 2 jaar. Bent u maar kort arbeidsongeschikt, dan kan een Broodfonds dus een oplossing zijn.
  • Als uw inkomen daalt door zwangerschap, kunt u geen beroep doen op een Broodfonds. Een Broodfonds kan alleen gebruikt worden als uw inkomen uit uw bedrijf daalt door arbeidsongeschiktheid.
  • Bij een Broodfonds is het belangrijk dat iedereen elkaar kent of gaat leren kennen. Het zijn allemaal ondernemers die elkaar ondersteunen als een van hen een inkomensprobleem krijgt door arbeidsongeschiktheid. Het moet eenvoudig zijn om met elkaar te overleggen en goed contact te houden. Daarom mogen er ook maximaal 50 deelnemers in een Broodfonds zitten.
  • Daarnaast komt een Broodfonds een aantal keer per jaar bij elkaar, bijvoorbeeld voor de algemene ledenvergadering.
  • In bestaande Broodfondsen worden nieuwe leden voorgesteld door andere deelnemers. Voorwaarde om mee te doen kan bijvoorbeeld uw woon- of werkplaats zijn of de branche waarin u werkt.
  • De maandelijkse inleg die u naar uw eigen broodfondsrekening overmaakt, is uw eigen geld. De inleg wordt door de belasting dus niet als kostenpost gezien en is niet aftrekbaar. Als u schenkingen uit een Broodfonds krijgt, betaalt u daar geen inkomstenbelasting over, want schenkingen zijn geen inkomen. Om dezelfde reden zijn de schenkingen die u zelf doet aan iemand in uw Broodfonds niet aftrekbaar van uw inkomen.

Combineren Broodfonds met AOV

Er zijn zzp’ers die deelname in een Broodfonds combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Op die manier is kortdurende arbeidsongeschiktheid (tot 2 jaar) gedekt via een Broodfonds. Bij een langere periode van ziekte keert de AOV uit. De kosten die u maandelijks maakt voor uw AOV zijn lager als u de eigen risicoperiode afstemt op de periode waarin het Broodfonds uitkeert.

Kies zelf een oplossing bij arbeidsongeschiktheid

Ruim 40% heeft helemaal niets geregeld bij arbeids­ongeschikt­heid blijkt uit onderzoek van CBS. En dat terwijl u als zzp’er zelf moet zorgen voor een financieel vangnet. Wij helpen u met het vinden van een financiële oplossing bij arbeids­ongeschikt­heid. Bekijk wat u nodig heeft en bepaal zelf welke oplossing bij u past. U zit bij ons zelf aan de knoppen.
Bereken uw oplossing

Meer weten over arbeidso­ngeschiktheid

Heeft u interesse in een arbeids­ongeschiktheids­verzekering? Bij Centraal Beheer kunt u gemakkelijk online een AOV aanvragen.
Of neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via (055) 579 8177.