Zwangere vrouw en man zitten op de bank en kijken naar een tablet

Zwangerschapsverlof als zzp’er: alles wat u moet weten

Medewerkers in loondienst hebben wettelijk recht op 4 maanden betaald verlof. Maar hoe zit het als u eigen baas bent en een kindje verwacht?
10 mei 2023 3 minuten
Een zwangerschap is altijd spannend. Zeker als u voor uzelf werkt. Want hoe komt u aan inkomsten als u een aantal maanden niet kunt werken? Alexandra Willemse, AOV-specialist bij Centraal Beheer: "Gelukkig heeft u als zzp’er recht op een uitkering tijdens uw zwangerschap. Net als een vrouw in loondienst mag u 16 weken vrijaf nemen. Ongeveer 6 weken voor de uitgerekende datum en 10 weken na de bevalling is gebruikelijk. Maar als u zwanger bent, weet u zelf het beste of u nog kunt werken of niet."

Zelfstandig en Zwanger regeling

Iedere zwangere zelfstandige heeft recht op de Zelfstandig En Zwanger (ZEZ)-uitkering. U krijgt dan tijdens het verlof maximaal het wettelijk bruto minimumloon als uitkering van het UWV. Maar let op: de hoogte van de ZEZ-uitkering is niet voor iedereen hetzelfde. Het urencriterium bepaalt of u 100% van het minimumloon krijgt. Heeft u het jaar vóór uw zwangerschap minimaal 1.225 uren aan uw bedrijf besteed? Dan heeft u recht op de maximale ZEZ-uitkering tijdens de 16 weken verlof. Als u het kalenderjaar voor uw zwangerschap maar 80% van die 1.225 uren werkte, krijgt u 80% van het minimumloon, enzovoort. Over deze uitkering betaalt u trouwens gewoon belasting. U geeft het bij uw jaaraangifte op als loon.

Een AOV afsluiten of zelf sparen

Alexandra: "Het minimumloon is geen vetpot. Het kan daarom geen kwaad om zelf te sparen voor periodes dat u minder of niet kunt werken, zoals rond een bevalling. Ook mag u blijven werken als u een ZEZ-uitkering ontvangt. Deze inkomsten worden niet van uw uitkering afgetrokken.

Daarnaast is een zwangerschap een soort tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heeft, kunt u daarvan een aanvulling krijgen op uw ZEZ-uitkering. Kijk goed in de voorwaarden van uw AOV. Bij sommige verzekeraars moet u bijvoorbeeld al 2 jaar verzekerd zijn, voordat u recht heeft op een aanvulling op uw ZEZ-uitkering. Er zijn ook verzekeringen waarbij er geen wachttijd is. Deze premies zijn meestal wel hoger. Ga hierover op tijd in gesprek met uw verzekeraar."

AOV en ZEZ

Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten die uitkeert bij zwangerschap? Dan heeft dat geen invloed op de hoogte van de ZEZ. Wél kan de verzekeraar uw AOV-uitkering verminderen bij een ZEZ-uitkering. Lees daarom goed de voorwaarden van uw AOV door.

Meewerkend echtgenote of partner

"Niet alleen een zwangere zzp’er heeft recht op de ZEZ-uitkering. Ook een meewerkende echtgenote of partner kan de uitkering aanvragen", vertelt Alexandra. De hoogte daarvan wordt berekend op basis van de winst van de zzp’er en het aandeel van de zwangere vrouw daarin. De uitkering is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon.

Bent u zwanger en zzp’er?

Onze specialist Alexandra bespreekt graag met u welke financiële oplossing bij uw situatie past. Vraag nu een persoonlijk gesprek aan.
AOV specialist Alexandra
Met de kennis van Alexandra Willemse
AOV-specialist
Alexandra werkt al ruim 22 jaar bij Centraal Beheer. Als AOV-specialist helpt ze ondernemers met een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering.