6 handige tips bij een langdurig zieke medewerker

Als werkgever moet u ook aan veel dingen denken wanneer een medewerker ziek is. U wilt natuurlijk geen belangrijke zaken vergeten. Wij helpen u met 6 tips:

Doe dit op de 1e dag van de ziekmelding. U bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie. Leg uw acties ook vast in een ziektedossier. Zo kunt u aantonen wat u heeft gedaan om uw medewerker weer aan het werk te helpen.
U wilt natuurlijk weten hoe het met uw zieke medewerker gaat. Maar let op: volgens de wet mag u maar een paar vragen stellen. Als werkgever mag u niet vragen wat uw medewerker mankeert. Wel mag u informeren wanneer hij of zij weer aan het werk denkt te gaan. Toon vooral interesse. En maak gelijk een afspraak voor het volgende contactmoment.
Zo moet u als werkgever uw arbeidsongeschikte medewerker 2 jaar doorbetalen. Dit is minimaal 70% van het loon. Het eerste jaar moet dit in elk geval het minimumloon zijn.
Is re-integratie nog niet gelukt en is uw medewerker 42 weken ziek? Meld hem of haar dan ziek bij UWV. Doe dit op tijd om een boete te voorkomen. Doe ook uw best bij het re-integreren van uw medewerker. Zo voorkomt u een loonsanctie van UWV.
Heeft u bijvoorbeeld een medewerker met een handicap of ziekte in dienst? Maak dan gebruik van loonkostenvoordeel.
Is uw medewerker gedeeltelijk arbeidsongeschikt? En is hij nu ziek? Dan kan het zijn dat hij onder de No Risk polis van UWV past.
U wilt natuurlijk weten hoe het met uw zieke medewerker gaat. Maar let op: volgens de wet mag u maar een paar vragen stellen.