tips voor terugdringen verzuim

5 tips voor het terugdringen van verzuim

Als werkgever doet u veel om uw mensen zo gezond en fit mogelijk te houden. Toch is de kans best groot dat u vroeg of laat te maken krijgt met een zieke medewerker. De uitdaging is om de kans dat dit gebeurt te verkleinen.

HR 21 okt 2019 4 minuten

Ziekteverzuim terugdringen: bekijk de tips

Een belangrijke rol bij het terugdringen van verzuim ligt bij de leidinggevenden. Weten zij wat uw wensen zijn wat betreft het verzuimbeleid? Komt dit beleid overeen met wat er gebeurt op de werkvloer? En weten uw managers eigenlijk hoeveel een arbeidsongeschikte medewerker kost? Door te praten over de verzuimregels en de bijkomende kosten als een medewerker uitvalt zorgt u voor bewustzijn. Hopelijk begrijpen uw leidinggevenden daarna nog beter waarom het zo belangrijk is om met verzuimpreventie aan de slag te gaan.
Samen met een preventiemedewerker zorgt u voor een goed verzuimbeleid. Hiermee richt u zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Maak ook een duidelijk verzuimprotocol. Hierin staan alle regels waaraan de werkgever en de medewerkers zich moeten houden bij ziekte.
Heeft u vooral te maken met psychisch verzuim? Dan is vaak is de eerste gedachte dat volledige rust goed is. Toch heeft werken veel effect op het gevoel van eigenwaarde. Het gebeurt soms dat iemand zich nóg slechter voelt als dit helemaal wegvalt als hij tijdelijk stopt met werken. Wees als werkgever daarom flexibel en luister naar uw medewerker en het advies dat hij van de bedrijfsarts krijgt. Een tijdje minder of thuiswerken doet soms wonderen.
Bij grijs verzuim voelt uw medewerker zich wel ziek, maar kan hij toch werken. Bijvoorbeeld door een verkoudheid. Toch hebben veel oorzaken van dit type verzuim te maken met problemen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan pesten, een te hoge werkdruk of de stijl van leidinggeven. Als werkgever is het belangrijk om dit grijs verzuim op tijd te herkennen. Doet u dit niet? Dan is de kans op langdurig verzuim groot.
Voorkomen is beter dan genezen. En óók voordeliger. U bespaart flink op verzuimkosten door te investeren in vitaliteit. Zorg bijvoorbeeld voor secundaire arbeidsvoorwaarden waar uw medewerker fit en blij van wordt. Een fiets, bedrijfsfitness, of een weekendje weg past prima binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Maak daarnaast ook genoeg ruimte voor ontspanning op de werkvloer. Een derde van alle ziekmeldingen op het werk komt namelijk door psychische problemen.

Uw medewerker is ziek, wat nu?

Als uw medewerker langdurig ziek is kan dit veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld wat u als werkgever kunt verwachten. Of wat de kosten van verzuim zijn. En welke stappen u moet zetten. Download de whitepaper en krijg op deze en andere verzuimvragen antwoord.