Vakantie en vrije dagen

Voor de startende ondernemer

Als startende ondernemer bént u uw bedrijf. Gaat u met vakantie, dan is uw bedrijf ‘gesloten’. Even geen werk klinkt lekker, maar als ondernemer weet u ook dat dit betekent: geen inkomsten. En als u er niet bent, dan gaat die ene opdracht misschien wel aan uw neus voorbij. Kunt u als startende ondernemer eigenlijk wel met vakantie? Jazeker! Door alles goed te regelen.

Zelfstandig ondernemer? Vakantie hoort erbij

Vakantie vieren of een paar dagen vrij nemen is goed. Of u nu afreist naar zonnige oorden, de latten onderbindt op besneeuwde pistes, of gewoon fijn in uw achtertuin ontspant. Gaat u er een paar dagen of weken tussenuit, dan heeft u tijd om uw bezig te houden met andere vragen. En u kunt die broodnodige afstand nemen en energie op doen. Want die heeft u nodig om de rest van het jaar weer succesvol aan de weg te timmeren als zelfstandig ondernemer. Daarmee is vakantie een onlosmakelijk onderdeel van uw ondernemerschap.

Vakantie. 5 tips voor ondernemers

Neem vooral als startende ondernemer deze checklist ter harte en geniet extra van uw familie, vrienden, de sneeuw, de zon, alle bezienswaardigheden tijdens die city trip, of de bloemen en planten in uw eigen tuin:
  • Plan bewust een vakantie, want anders komt het er niet van.
  • Plan uw vakantieperiode ruim van te voren.
  • Regelt u een vervanger? Draag uw werk dan ruim op tijd aan hem of haar over, dan gaat u met een rustiger gevoel weg.
  • Plan uw laatste werkweek voor uw vakantie goed in: wat moet écht af en wat kan wachten?
  • Zorg er voor dat de facturen de deur uit zijn vóór uw vakantie en dat u BTW-aangifte doet als dat nog nodig is.
  • Stel opdrachtgevers en klanten zo vroeg mogelijk op de hoogte van uw vakantie. Dan mailen zij u in die periode geen belangrijke vragen. Zo voorkomt u meteen zoveel mogelijk die ene grote vrees: dat u een opdracht misloopt.

Ook interessant voor u om te lezen: