De 3 meest voorkomende ongevallen op de werkvloer

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Struikelen, uitglijden, stoten, snijden, bekneld raken of een voorwerp op het hoofd krijgen: het zijn de meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. Maar hoe groot is het risico? En hoe lang kunt u na zo’n ongeluk niet werken? Voor zzp’ers zijn dat vragen om even bij stil te staan.

Voor een langere periode uitgeschakeld

Elke dag krijgen zo’n 550 mensen een arbeidsongeluk. 200 van hen zijn daardoor tijdelijk of voor een langere periode uitgeschakeld. Wie in loondienst werkt, krijgt (gedeeltelijk) doorbetaald. Maar voor zzp’ers is dat een ander verhaal. Voor hen kan een ongeluk ook meteen pijn doen in hun portemonnee. Dit zijn de 3 meest voorkomende ongevallen op de werkvloer.

1. Struikelen of uitglijden

Stoepranden, losliggende matjes, emmers, gladde vloeren. U kunt er lelijk over vallen. Meestal krabbelt zo’n slachtoffer snel weer op. Maar zo’n schuiver kan ook letsel veroorzaken. Een flinke schaafwond bijvoorbeeld. Of zelfs een gebroken arm of been. In de top 3 met meest voorkomende ongevallen staat ‘struikelen of uitglijden’ met stip op 1. Voor ruim 46% van de mensen is dat een risico op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van CBS. En de gevolgen van zo’n val? 4 op de 5 mensen heeft alleen tijdelijk letsel. Maar voor 1 op de 5 heeft een val dus een grotere impact. Zij lopen door een val blijvende schade op. En dat weten we dankzij een meerjarig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat de gevolgen zijn voor uw inkomen als zzp’er hangt uiteraard af van wat voor werk u doet. Met een gebroken been kunt u bijvoorbeeld nog prima achter uw laptop werken. Maar op een bouwplaats de steiger beklimmen? Dat is natuurlijk niet mogelijk. In dat geval loopt u dus inkomen mis. Er hangt dan een duur prijskaartje aan het gips.

2. Vallende of rondvliegende voorwerpen

“Van onderen!”. De zwaartekracht is keihard. En een vallend voorwerp komt vaak hard aan. Zo ook een rondvliegend voorwerp. Het risico op zo’n ongeval is kleiner dan vallen of uitglijden. Slechts zo’n 7% van de zzp’ers ziet vallende voorwerpen dan ook als een reëel risico. Maar gaat het mis? Dan veroorzaakt dat wel vaak serieuze verwondingen. 4 op de 10 mensen houden zelfs blijvend letsel over aan zo’n wond. Daarbij lopen ze een groot risico op arbeidsongeschiktheid.

3. Stoten of snijden

Slagersmessen, snijmachines, een stanleymes. Dat is altijd opletten: 1 verkeerde beweging en de gevolgen kunnen groot zijn. Voor u het weet, zit u met een flinke wond in de wachtkamer van de eerste hulp. Uzelf aan een voorwerp stoten, kan u ook tijdelijk uitschakelen. Het goede nieuws: mensen herstellen vaak snel van dit soort letsel. Meestal kunnen ze na een paar dagen rust weer aan het werk. In 9% van de gevallen leidt het wel tot langer verzuim. Dat risico is dus niet zo groot, maar het blijft natuurlijk oppassen.

Klein ongeluk, grote gevolgen

Kleine ongelukken kunnen grote gevolgen hebben. Een slimme oplossing is dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering zorgt ervoor dat u een deel van uw inkomen krijgt van de verzekeraar als u arbeidsongeschikt raakt.