MJOP onderhoud VvE

Een MeerJarenonderhoudsplan voor uw VvE (MJOP) voorkomt hoge kosten

Als VvE heeft u een goed MJOP nodig. Wat staat er in zo’n MJOP en wat zijn de voordelen? VvE specialist Pieter Moedt behandelt de veelgestelde vragen en geeft tips.

VvE en vastgoed 9 aug 2022 4 minuten

Wat is een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor een VvE?

Een MJOP is een document waarin staat wat er de komende 5 tot 10 jaar aan onderhoud nodig is. En het geeft aan welke kosten te verwachten zijn voor onderhoud of vervanging van onderdelen van een gebouw. Een MJOP biedt VvE’s houvast bij het uitvoeren van onderhoud. Het zorgt dat er regelmatig onderhouds- en herstelwerkzaamheden plaatsvinden en dat zaken worden vervangen. Denk daarbij aan dragende constructies, vloeren, daken, afvoeren, installaties en kozijnen.

Tip: “Een MJOP kan een periode van 5 jaar beslaan, nog beter is om 10 jaar vooruit te kijken. Kijk dan gelijk naar de mogelijkheden om uw VvE te verduurzamen. Zo verhoogt u gelijk het wooncomfort, verlaagt u uw energierekening en de kwaliteit van uw complex.” – Pieter Moedt, VvE-specialist bij Centraal Beheer.

Hoe stel ik een MJOP VvE op?

Bij het opstellen van een MJOP komt een inspecteur het pand bekijken. Hij doet een bouwkundige opname en een conditiemeting. Op basis van de bouwtekeningen, bevindingen van de opname en gemaakte foto’s stelt hij het MJOP samen. Er staat ook een samenvatting van de conditiemeting in het MJOP. Samen met een overzicht van zaken die direct aandacht nodig hebben.

Tip: Schakel een kundige en betrouwbare organisatie in voor het opstellen van een MJOP. Organisaties die AWK-gecertificeerd zijn. AWK is de Algemene Woning Keuring. In Nederland voldoet een aantal organisaties aan de strenge eisen van de AWK. VvE Belang is daar één van.

Is een MJOP verplicht?

Een Meerjarenonderhoudsplan is niet verplicht. Vanuit de overheid is er wel wetgeving rondom een reservefonds of onderhoudsfonds. Alle VvE’s zijn verplicht een reservefonds te hebben. Hiervoor geldt ook een minimale waarde: jaarlijks moet uw VvE jaarlijks zeker 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Die reservering is vooral voor toekomstig groot onderhoud en onvoorziene uitgaven. Dus niet voor de gewone jaarlijkse onderhoudskosten.

Tip: “Het MJOP helpt de VvE om te bepalen hoe hoog de onderhoudsreservering moet zijn. Er kan natuurlijk meer geld nodig zijn dan het wettelijke minimum.”

Wat kost een MJOP?

De kosten die uw VvE reserveert voor een MJOP hangen af van het deskundig onderzoek. Een MJOP biedt een VvE goed inzicht in de bouwkundige staat van het appartementsgebouw. Het wordt duidelijk wat er aan onderhoud, herstel of vervanging moet gebeuren. En er is altijd inzicht in de onderhoudskosten, zowel op de korte als de langere termijn. Zo reserveert uw VvE nooit te veel of te weinig geld voor de nodige werkzaamheden.

Tip: “Besluit uw VvE om het reservefonds flink te vullen voor de komende 10 jaar? Dan kan het verstandig zijn om appartementseigenaars hiervoor maandelijks een bedrag te laten betalen. Een bijdrage in 1 keer storten kan een aanslag op de portemonnee van eigenaars zijn. Een maandelijks bedrag is vaak aantrekkelijker. Doordat het MJOP duidelijk begroot wat er aan onderhoud nodig is, kan dit ook gewoon een vast bedrag zijn. Het hoeft niet steeds te worden bijgesteld.”

Wat is een duurzaam MJOP voor VvE’s?

De meeste onderhoudsplannen voor VvE’s zijn gericht op regulier onderhoud. Maar hier is duurzaamheid niet in meegenomen. Energiebesparende maatregelen gecombineerd met planmatig onderhoud kan VvE’s grote financiële voordelen opleveren.

Tip: Staat er in uw MJOP dat u binnenkort bijvoorbeeld het dak gaat vervangen? Doe dit dan gelijk duurzaam en kijk naar de mogelijkheden om er in de toekomst zonnepanelen op te plaatsen.” We vertellen u graag meer over het combineren van uw Meerjarenonderhoudsplan met duurzaamheidsmaatregelen.

VvE verduurzamen met Centraal Beheer

Is uw VvE klaar voor verduurzaming? Centraal Beheer helpt u van inzicht tot uitvoering.

  1. Het maken van een plan tot een haalbaar ontwerp voor de realisatie
  2. Het regelen van subsidies en de financiering
  3. Betrouwbare experts die bij elke stap voor u klaar staan
Ontdek de mogelijkheden