Een MeerJaren-OnderhoudsPlan (MJOP) voorkomt hoge kosten

Als VvE heeft u een goed MJOP nodig. Wat staat er in zo’n MJOP en wat zijn de voordelen?

VvE en vastgoed 4 jun 2020 4 minuten

Met een MJOP een appartementsgebouw goed onderhouden

De belangrijkste taak van een Vereniging van Eigenaars (VvE) is het onderhoud van een appartementsgebouw. Dat komt niet alleen het hele complex ten goede, maar ook de afzonderlijke appartementseigenaars. Want een goed onderhouden appartement zal een hogere marktwaarde hebben en makkelijker te verkopen zijn. “Verwacht een geïnteresseerde koper dat er hoge uitgaven aankomen voor het opknappen van de gemeenschappelijke ruimten? Dan zal hij minder geld voor een appartement willen betalen”, zegt Pieter Moedt, VvE Specialist bij Centraal Beheer.

MJOP plant onderhoud jaren vooruit

VvE Belang stelt jaarlijks honderden MJOP’s op in opdracht van VvE’s. Moedt legt uit: “Een MJOP biedt VvE’s houvast bij het uitvoeren van onderhoud. Het zorgt dat er regelmatig onderhouds- en herstelwerkzaamheden plaatsvinden en dat zaken worden vervangen. Denk daarbij aan dragende constructies, vloeren, daken, afvoeren, installaties en kozijnen.” Een MJOP kan een periode van 5 jaar beslaan, maar nog beter is het om 10 jaar vooruit te kijken. Moedt adviseert om de kosten voor de werkzaamheden altijd vakkundig te laten berekenen en als het kan direct stappen te zetten op het verhogen van het wooncomfort en de kwaliteit van het complex. Door te verduurzamen. “Dat kan het beste door een deskundige op bouwtechnisch gebied gebeuren.”

Geld genoeg voor groot onderhoud

Een MJOP biedt een VvE goed inzicht in de bouwkundige staat van het appartementsgebouw. Moedt: “Het is duidelijk wat er aan onderhoud, herstel of vervanging moet gebeuren. En er is altijd inzicht in de onderhoudskosten, zowel op de korte als de langere termijn.” Zo reserveert uw VvE nooit te veel of te weinig geld voor de nodige werkzaamheden. Bovendien voorkomt u met een MJOP onnodig hoge en onverwachte kosten voor achterstallig onderhoud. “Bijvoorbeeld grote reparaties aan het dak, de riolering, het houtwerk of de lift. De kosten hiervoor vallen altijd hoger uit dan bij regelmatig onderhoud.”

Verplicht reservefonds

Alle VvE’s zijn verplicht een reservefonds te hebben. Hiervoor geldt ook een minimale waarde: jaarlijks moet uw VvE jaarlijks zeker 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Moedt: “Die reservering is vooral voor toekomstig groot onderhoud en onvoorziene uitgaven. Dus niet voor de gewone jaarlijkse onderhoudskosten. Het MJOP helpt de VvE om te bepalen hoe hoog de reservering moet zijn. Er kan natuurlijk meer geld nodig zijn dan het wettelijke minimum.”

Maandelijks vast bedrag voor reservefonds

Besluit uw VvE om het reservefonds flink te vullen voor de komende 10 jaar? Dan adviseert Moedt appartementseigenaars hiervoor maandelijks een bedrag te laten betalen. “Een bijdrage in 1 keer storten kan een aanslag op de portemonnee van eigenaars zijn. Een maandelijks bedrag is vaak aantrekkelijker. Doordat het MJOP duidelijk begroot wat er aan onderhoud nodig is, kan dit ook gewoon een vast bedrag zijn. Het hoeft niet steeds te worden bijgesteld.” Voor verduurzamingsmaatregelen kan de VvE in aanmerking komen voor subsidies en financieringen.

De VvE Verduurzamingscheck

Doe de VvE-verduurzamingscheck en krijgt inzicht in verduurzaming van uw complex.

  • Inzicht in verduurzaming van uw complex
  • Inzicht in het draagvlak binnen uw VvE
  • Weet binnen 5 minuten of u uw onderhoudsplannen duurzaam kunt insteken
  • Ontvang de whitepaper 'Verduurzamen van uw VvE' 
Meer informatie over het verduurzamen van uw VvE.