Maurice heeft een AOV, zodat de boel blijft doordraaien als hem iets overkomt

‘Boel moet blijven doordraaien’

‘Ik ben zo’n 10 jaar geleden voor mijzelf begonnen. Inmiddels staan er 5 medewerkers op de loonlijst, werkt mijn vrouw niet meer en hebben we 3 kinderen. Mocht mij iets overkomen, dan moet de boel wel gewoon blijven doordraaien.’

Inkomen 30 nov 2020 3 minuten

Maurice wil dat de boel blijft doordraaien als hem iets overkomt

‘Ik heb jarenlang voor een Peugeot-garage gewerkt, maar langzaam maar zeker ging het steeds meer kriebelen om op eigen benen te staan. Zo’n 10 jaar geleden zette ik die stap uiteindelijk. Aanvankelijk met maar 1 dag in de week, maar binnen een jaar had ik mijn baan opgezegd. In die tijd werkte ik nog aan huis, zonder me in te dekken tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Ik had me er eerlijk gezegd niet echt in verdiept en gaf het geld liever uit aan andere dingen die belangrijk waren voor de start van mijn bedrijf. Bovendien had Wendy, mijn partner, een vaste aanstelling als docent.

Inmiddels staan de zaken er heel anders voor. Autoservice Beers is verhuisd naar een mooi bedrijfspand in een nabij geleden dorp. Om de financiering daarvoor rond te krijgen, stelt de bank als eis dat je een AOV afsluit. Maar dat was niet de enige reden om dit te regelen. Er staan nu 5 medewerkers op de loonlijst, Wendy heeft afscheid genomen van het onderwijs en thuis lopen er 3 kinderen rond. Mocht mij iets overkomen, dan moet de boel wel gewoon blijven doordraaien natuurlijk.

We hebben het nu zo geregeld dat er na 3 maanden wordt uitgekeerd. Misschien ga ik dat nog een keer herzien, naar 1 jaar bijvoorbeeld. Dat is gunstig voor de premie die je betaalt. Ik heb kunnen aantonen dat ik nog maar 30% van de tijd aan het sleutelen ben. Het risico op letsel is daarmee een stuk kleiner geworden en ook dat heeft effect op de premie. Zo houden we het een beetje betaalbaar.’

AOV-expert Marc van Halle

‘Het is sowieso goed om een arbeidsongeschiktheidsverzekering regelmatig te toetsen. Zo komt u erachter of deze nog steeds voldoet aan uw wensen en de risico’s, want die kunnen veranderen. Maurice geeft al aan hierover na te denken, bijvoorbeeld door het moment van uitkeren op te schuiven, omdat zijn financiële situatie dat inmiddels toestaat. Een belangrijke vraag die hij zichzelf hierbij moet stellen is: hoe lang kunnen mijn medewerkers ervoor zorgen dat de garage open blijft, mocht ik tijdelijk uit de running zijn. Het is trouwens altijd mogelijk om de polis aan te passen. Maar voordat u zulke beslissingen neemt, is het wel goed om hierover met uw adviseur contact op te nemen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u onderverzekerd raakt en mogelijk geld tekort komt bij arbeidsongeschiktheid.’

Ontvang gratis de AOV Survivalgids

Wat kost het eigenlijk om uw inkomen op peil te houden als u even niet meer werken kunt? Wat doet een verzekeraar voor u als het misgaat? En hoe hebben andere ondernemers dit geregeld? Op die vragen geeft dit boekje antwoorden.