1. Ondernemings­plan schrijven

Vertaal uw bedrijfsidee in een plan van aanpak

Veel startende ondernemers zien huizenhoog op tegen het schrijven van hun ondernemingsplan. Wees gerust, dat hoeft niet. Met het ondernemingsplan vertaalt u uw ideeën in een plan van aanpak. U brengt in kaart welke kans van slagen uw idee heeft en welke bedreigingen er kunnen zijn. Het ondernemersplan schrijven helpt u om te focussen en beslissingen te nemen over uw eigen bedrijf.

Overtuig financiers met uw ondernemingsplan

Een ondernemingsplan schrijven doet u voor een deel voor uzelf en voor een deel voor anderen. Voor investeerders of banken bijvoorbeeld. Wees in uw bedrijfsplan realistisch over uw startende onderneming en uw verwachtingen. Hoe realistischer het ondernemingsplan, hoe serieuzer financiers willen meedenken over investeringen, kredieten en risico-oplossingen.

Belangrijke punten om te beschrijven in uw ondernemingsplan

U kunt als starter volstaan met de écht belangrijke punten die aangeven of uw ideeën haalbaar zijn:

  • Stel eerst uzelf voor. Zo weet de lezer wie u bent, of u een eenmanszaak begint of met meerdere mensen oprichter bent.
  • Beschrijf in het ondernemersplan uw competenties, uw motivatie en persoonlijke eigenschappen: waar bent u echt goed in? Waarom begint u als zelfstandig ondernemer?
  • Beschrijf uw bedrijfsidee en doelen, zodat de lezer begrijpt wat voor bedrijf het wordt en in welke behoefte u voorziet.
  • Doe marktonderzoek: beschrijf wie uw klanten zijn, waar ze zich bevinden en welke concurrenten er zijn.
  • Besteed een hoofdstuk aan verzekeringen en vergunningen die u eventueel nodig heeft. En geef antwoord op hoe u de administratie gaat organiseren en of u personeel in dienst neemt.
  • Breng de financiën in kaart: van de kosten van het starten van de onderneming tot aan de verwachte opbrengsten. Heel nuttig voor financiers is ook om in uw plan te lezen wanneer u verwacht dat u de investeringen heeft terugverdiend en winst zult maken.

Voorbeelden van ondernemingsplannen

Nog meer informatie over ondernemersplannen en prima voorbeelden vindt u op de site van het ondernemersplein of de Kamer van Koophandel.

Volgende: bedrijfsnaam