Man met elektrische auto bij een laadpaal

Als zzp’er een auto kopen. Doet u dat zakelijk of privé?

U wilt een auto zakelijk of privé kopen voor het werk. Lees hier waar u rekening mee moet houden en wat voor u de voordeligste oplossing kan zijn.
26 jul 2023 3 minuten

Zakelijk een auto kopen:

Hierbij komt de auto op naam van uw onderneming. Dit betekent dat de wagen als vermogen op de zakelijk balans komt te staan.
U betaalt bijtelling als u meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt met uw zakelijke auto. Volgens de Belastingdienst is dit namelijk een vorm van inkomen waarover u belasting moet betalen. In dit geval kan het verstandig zijn om een hybride of elektrische auto te rijden. U profiteert dan van een lagere bijtelling en meer belastingvoordelen.
Wanneer u alleen zakelijk met de auto rijdt maakt u dus enkel zakelijke kosten. Dit betekent dat u de btw kunt afschrijven over het aankoopbedrag. Dit geldt ook voor de kosten van tanken, verzekeren en reparaties aan de auto.

Privé een auto kopen voor zakelijk gebruik:

Bij een privé aanschaf staat de auto op uw eigen naam. De auto behoort in dit geval tot uw privévermogen.

Met een kilometeradministratie kunt u aantonen welke ritten privé en welke zakelijk waren. Per zakelijk gereden kilometer is dan 0,19 euro aftrekbaar.

Bij privé aanschaf mag u geen btw van de auto afschrijven, maar met een kilometerregistratie kunt u dit wel doen met de overige btw. Stel, u rijdt 10.000 kilometer per jaar, waarvan 8.000 zakelijk. Dan mag u in dit geval 80% van de kosten terugvragen.

Houdt u geen rittenadministratie bij? Dan mag u alle btw over de gemaakte kosten voor gebruik en onderhoud afschrijven. U moet dan wel 1,5% van de cataloguswaarde van uw auto (de nieuwwaarde inclusief bpm en btw) aangeven als verschuldigde btw.

Wat is bijtelling en hoe bereken ik dit?

U betaalt bijtelling als u ook privé in de auto van de zaak rijdt. Dit geldt als u 500 kilometer of meer per jaar privé rijdt met de auto.
Judith Janssen-van der Voort, specialist Zakelijke Autoverzekeringen
rob op de foto
De bijtelling is het bedrag waarover u belasting betaalt. Dit bijtellingspercentage is wettelijk vastgesteld en is afhankelijk van de CO2-uitstoot. De bijtelling berekent u eenvoudig zelf. "Vermenigvuldig daarvoor de cataloguswaarde van uw bedrijfsauto met het bijbehorende bijtellingspercentage. Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22%.”

Overzicht van de verschillende opties

  • Aftrekbare kosten inkomstenbelasting: de bedrijfsauto en alle bijkomende kosten als brandstof en onderhoud (ex. btw)
  • Te verrekenen btw: over alle zakelijke kosten (uitgezonderd gereden privékilometers)
  • Bijtelling: alleen bijtelling bij meer dan 500 km voor privégebruik
  • Aftrekbare kosten inkomstenbelasting: aantal gereden zakelijke kilometers keer 0,19 euro
  • Te verrekenen btw: over zakelijke autokosten, uitgezonderd privékilometers
  • Bijtelling: geen
  • Aftrekbare kosten inkomstenbelasting: geen
  • Te verrekenen btw: over alle onderhoud en gebruik, met correctie van 1,5% van de catalogusprijs.
  • Bijtelling: geen

Wel of geen administratie bijhouden

Wanneer uw gemaakte kosten (en dus uw btw) hoger zijn dan 1,5% van de cataloguswaarde, houdt u geld over. Is dit niet het geval? Dan is het beter om dit niet te doen. Houd dan voortaan wel een goede kilometerregistratie bij. Privé kopen is meestal aantrekkelijker wanneer de werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling.

Als zzp’er kunt u kiezen uit een particuliere autoverzekering of een zakelijke autoverzekering. Welke bij u past, hangt af van een aantal factoren. Beide verzekeringen bieden voor- en nadelen.

Andere vormen van zakelijk reizen als zzp’er

Leasen, huren, fietsen of OV

Wilt u geld vrijhouden voor andere grote uitgaven? Dan kunt u kiezen voor het leasen van een auto. Reist u liever met de motor, de fiets of het OV? Ook daarvoor kunt u btw verrekenen. Lees er alles over bij zakelijk reizen als zzp’er.

Vragen over zakelijk reizen als zzp’er?

Zoals u ziet, er komt genoeg kijken bij de aanschaf van een motorrijtuig. Wilt u een keertje met iemand spreken over de beste vervoersregeling voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.