Zakelijk auto kopen

Zakelijk een auto kopen

Koopt u zakelijk een auto? Of is privé verstandiger? Kunt u beter leasen of een auto huren? De voordelen en nadelen voor zzp’ers op een rij.

Ondernemen 23 sep 2020 5 minuten

De voor- en nadelen op een rij

U kunt kiezen om privé een auto te kopen. Maar als zzp’er kunt u deze ook op naam van de zaak zetten. In dat geval kunt u de btw afschrijven over het aankoopbedrag van de auto. Maar ook over kosten van tanken, verzekeren en reparaties. Let op: bewaar alle bonnetjes en betaal met uw zakelijke rekening, als bewijs voor de fiscus.

Let op de bijtelling

Rijdt u met de zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaalt u daarover bijtelling. Het kan verstandig zijn een hybride of elektrische auto aan te schaffen. Zo profiteert u van een lagere bijtelling en meer belastingvoordelen. Bent u veel onderweg? Bedenk dat de afstand die u met een volle accu af kunt leggen per model verschilt.

Auto privé kopen

Een auto in privé is interessant als u minder belasting over de bedrijfswinst wilt betalen. Per gereden zakelijke kilometer is 0,19 euro aftrekbaar. Pas op dat u niet te veel zakelijk rijdt met de privéauto. Dan beschouwt de Belastingdienst de auto als bedrijfsauto.

Tip: houd een rittenadministratie bij

Over de aankoop van de auto mag u geen btw afschrijven. Over andere kosten wél. Zolang u via een rittenadministratie kunt aantonen welke kosten privé en welke zakelijk waren. Stel u rijdt 10.000 kilometer per jaar waarvan 8.000 zakelijk. Dan mag u 80% van de onkosten terugvragen.

Cataloguswaarde van de auto bij btw-aangifte

Houdt u geen rittenadministratie bij? Dan is er nog een andere mogelijkheid. U mag alle btw over de gemaakte kosten voor gebruik en onderhoud afschrijven. Maar moet om te compenseren 1,5% van de cataloguswaarde van de auto (de nieuwwaarde inclusief bpm en btw) aangeven als verschuldigde btw.

Let op het kantelpunt

Wanneer uw gemaakte kosten (en dus uw btw) hoger zijn dan 1,5% van de cataloguswaarde, houdt u geld over. Is dit niet het geval? Dan is het beter om dit niet te doen. Houd dan voortaan wel een goede kilometerregistratie bij. Privé kopen is meestal aantrekkelijker wanneer de werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling.

Verschillende vormen van autolease: operational of financial

Wilt u geld vrijhouden voor andere grote uitgaven? Bij het leasen van een auto betaalt u een vast bedrag per maand. Zo weet u dus precies waar u aan toe bent. U kunt kiezen voor ‘operational lease’, waarbij de maatschappij eigenaar blijft van de auto. Of ga voor ‘financial lease’, waarbij u als gebruiker uiteindelijk eigenaar van de auto wordt.
Zakelijk auto kopen

Zakelijk leasen en privélease

Daarnaast bestaat de keuze tussen zakelijk leasen en privélease. Ook over een zakelijke leaseauto betaalt u bijtelling bij privégebruik. Wanneer u privé leaset en ook zakelijke kilometers maakt, mag u 0,19 cent aftrekken van de winst. Een bijkomend voordeel bij operational lease is dat u zich niet druk hoeft te maken over de verzekering en wegenbelasting. Alleen de brandstofkosten zijn voor eigen rekening.

Auto huren: geen hoge maandlasten, wel het vervoer

Heeft u zelden of af en toe zakelijk een auto nodig? Huren biedt uitkomst. Er zijn verschillende verhuurbedrijven waar u een dag of langer een auto op maat kunt huren. Ook komen er steeds meer andere flexibele vervoersmogelijkheden. Zoals Greenwheels, waar u een deelauto kunt huren. Of SnappCar, waarmee u van particulieren een auto huurt wanneer het u uitkomt. Goed om te weten: de kosten van uw huurauto zijn aftrekbaar.