collegas-met-elkaar-in-gesprek

Als leidinggevende kan ik nu echt mijn rol pakken

“Duurzame inzetbaarheid stond al wel op de agenda bij ons, maar niet zo intensief, vertelt Gerbrand enthousiast. Er was wel wat aanbod van cursussen, maar dat was meer gestuurd van bovenaf. Met Lekker Bezig hebben collega’s echt de vrijheid om zelf te kiezen”.
16 jun 2021 3 minuten

Duurzaam inzetbare medewerkers zijn belangrijker dan ooit

Voor u is dit geen nieuws dat dit belangrijk is. Maar hoe maakt u uw medewerkers hiervan bewust? Organisaties met aandacht voor duurzame inzetbaarheid hebben betrokken, productieve medewerkers, minder verzuim en verloop. Lekker Bezig helpt u op weg richting deze duurzaam inzetbare organisatie. Lekker Bezig bestaat uit een offline en een online programma om medewerkers te informeren en enthousiast te maken. Ook leidinggevende kunnen met onze hulp een prominente rol pakken om hun team te activeren. Dat is ook de ervaring van Gerbrand Edens, Teamcoach bij een klantcontactcentrum.

Een middel om zichzelf te ontwikkelen

Gerbrand vertelt enthousiast verder: “En nu gebruik ik het ook actief in mijn team. Als iemand toe is aan een volgende stap of zich verder wil ontwikkelen, dan haal ik de Lekker Bezig-app aan. Het leeft ook in het team. Ze zien het als middel om zichzelf te ontwikkelen. Lekker Bezig wordt benoemd in werkoverleggen en is zo een terugkomend onderwerp. Mensen die een opleiding volgen, delen dat ook in het maandelijkse overleg.”

Energie om te ontwikkelen

Waarom gebruik je Lekker Bezig met je collega’s? “Het belangrijkste is dat medewerkers plezier hebben in hun werk. Daar is duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderdeel van. Zorgen dat je je werk leuk blijft vinden. Als je daar energie van krijgt, kun je jezelf ook blijven ontwikkelen. 

Stappen zetten

En zie je al resultaat? “Een aantal collega’s heeft al een studie opgepakt die aansluit bij carrièrestappen die ze willen zetten. Of voor een fotografieworkshop, zodat ze in hun vrije tijd energie opdoen. Ik doe nu zelf een opleiding via de Lekker Bezig app die aansluit bij mijn coachende werk. Het heet ‘Organisatiegedrag’ en dat helpt enorm. Het geeft me inzichten en leert me net even anders tegen de dingen aankijken. Leuk om te doen.”

"Inmiddels is er zelfs 1 collega uit mijn team die met een oplossing uit Lekker Bezig haar interesse in data, analyses en processen vorm heeft weten te geven en hiermee een stap heeft gemaakt naar een functie die daar op aansluit."

Een terugkomend onderwerp in werkoverleggen

Sinds de start met Lekker Bezig praat ik als leidinggevende met mijn team op een ander niveau over ontwikkeling, groei, werkplezier enz. Veel meer vanuit interesse en betrokkenheid en in plaats van een meer controlerende of dwingende rol. 
man-lacht-in-camera

Alle kanten op

“Ik vind Lekker Bezig echt een mooi initiatief. Het is heel breed, je kunt er alle kanten mee op. De app werkt goed en de vragenlijst geeft medewerkers inzicht in hun eigen duurzame inzetbaarheid. Het helpt mij als teamcoach zeker. Ik ga het in ieder geval gebruiken als mensen vastlopen, bijvoorbeeld door ze de vragenlijst opnieuw te laten invullen of het aanbod nog eens te bekijken.”

Het is echt het invullen waard

“Zelf heb ik het ook gedaan”, zegt Gerbrand. “Ik was op zoek naar dingen die aansluiten bij mijn functie. De vragenlijst was best lang. Daar moet je wel eventjes voor gaan zitten. Maar als je hem goed invult dan krijg je wel oplossingen (trainingen en/of coaching) aangeboden die bij je passen.

Ik heb verder gekeken zonder dat filter. Dan zie je hoe breed het aanbod is en dan weet je hoe goed die vragenlijst helpt. Dat was het invullen wel waard.” Je denkt bij sommige vragen misschien wel: ‘waarom willen ze dit over mij weten?’ of ‘ik vul het net wat rooskleuriger in dan de werkelijkheid’. Maar dan krijg je niet het juiste aanbod.

Mijn tip: vul het in zoals je het voelt of het voor jezelf ziet. Het is toch anoniem. Leidinggevenden zien geen antwoorden en kunnen geen antwoorden naar jou als persoon herleiden.”

Totaalaanpak duurzame inzetbaarheid

Help je medewerker van morgen, vandaag al op