Het bedenken van een goede bedrijfsnaam is heel belangrijk. Uw bedrijfsnaam is namelijk vaak het eerste wat uw klanten zien. Daarbij moet die naam lang meegaan. Grote kans ook dat hij nauw is verbonden met u als persoon. En al helemaal als u letterlijk uw naam aan uw bedrijf hangt. Neem dus de tijd om een geschikte naam te kiezen.

Stappenplan voor het kiezen van een bedrijfsnaam:

Stap 1 - Bedenk een goede bedrijfsnaam
  • Geschikte naam. Uw bedrijfsnaam moet passen bij u en uw onderneming. Nu en in de toekomst. Zorg dus dat uw bedrijfsnaam een soort van paraplu is. Dan passen straks ook nieuwe diensten en producten onder die naam. En bent u van plan om over de grens te ondernemen? Zorg dan voor een naam die ook in andere talen goed klinkt.
  • Duidelijke naam. Zorg voor een bedrijfsnaam die makkelijk te schrijven en uit te spreken is. Houd uw bedrijfsnaam ook kort en bondig. Dan kunnen uw klanten hem makkelijker onthouden. Zo zullen ze u ook weer sneller vinden.
Stap 2 - Controleer of uw bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister
Uw bedrijfsnaam mag beslist geen verwarring oproepen of misleidend zijn. U kunt dus geen naam gebruiken die al bestaat of die op een bestaande bedrijfsnaam lijkt. Dit kunt u checken via de website van de Kamer van Koophandel (als u daar naar beneden scrolt vindt u het venster waar u uw bedrijfsnaam kunt invullen).

Stap 3 - Beoordeel in hoeverre uw bedrijfsnaam verschilt van andere namen
Kijk goed naar het lijstje met bedrijfsnamen uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Is uw bedrijfsnaam uniek genoeg? Hoe groot is de kans dat klanten uw bedrijf in de war brengen met een ander bedrijf? Houd hierbij ook rekening met de sector waarin het bedrijf actief is. En de locatie. Zoek dit goed uit, zo kunt u mogelijke problemen voorkomen.

Stap 4 - Controleer of uw bedrijfsnaam al als merknaam of domeinnaam is ingeschreven
  • Merknaam: is er een merk dat dezelfde naam heeft als de bedrijfsnaam die u in gedachten heeft? Dan moet u toch echt een andere naam kiezen. Dit controleert u bij het BBIE.
  • Domeinnaam: check ook of uw bedrijfsnaam al als internetdomein is ingeschreven. Dat kan namelijk ook voor verwarring zorgen. Op de site van SIDN kunt u checken of de Nederlandse domeinnaam nog vrij is. En is de naam vrij? Dan kunt u deze direct inschrijven.

Uw handelsnaam als merk inschrijven

Heeft u een bedrijfsnaam gekozen? En gebruikt u deze naam ook voor uw producten of diensten? Schrijf uw handelsnaam dan als merk in. Dat doet u online bij het BBIE. U kunt daar uw merknaam binnen de Benelux beschermen. Op die website staat ook informatie over het inschrijven van een handelsnaam in andere landen.
Volgende: rechtsvorm