Strategische foto

Groei begint met het doel van uw bedrijf

Iedere ondernemer werkt met passie in en aan het bedrijf. Starter of groeier, zzp'er of mkb'er. Maar hoe behoudt u uw focus? En zorgt u voor de juiste groei naar de toekomst? Verandering komt nooit vanzelf. Tijd om actief aan de slag te gaan met groei. Wij helpen u praktisch op weg.

Ondernemen 21 jun 2021 3 minuten

Zet uw doelen en activiteiten op een rij 

Veel bedrijven maken elk jaar een nieuw businessplan. Daarmee kijken ze 1 jaar vooruit. Dat is goed om bijvoorbeeld uw budgetten vast te stellen. Maar om werk te maken van groei is een businessplan niet genoeg. Wat u dan nodig heeft is een blauwdruk van uw bedrijf zoals dat er over 5 jaar uitziet. Welke klanten u dan heeft. Welke diensten of producten u levert. En hoeveel mensen daar elke dag aan werken. Misschien zit u dan op een nieuwe locatie. Of zijn er extra locaties bijgekomen. Die blauwdruk legt u naast uw huidige situatie. Zodat ziet u welke stappen u moet maken om uw droom te realiseren. Als ondernemer bent u dan bezig met vragen als:

  • Wat wil ik met mijn bedrijf bereikt hebben in die periode?
  • Hoe leg ik dat vast in een strategie die ik in een paar simpele woorden kan delen?
  • Wat is tegen die tijd mijn core business en waarom?
  • Welke activiteiten wil ik dan niet meer doen en waarom niet?

Maak uw eigen blauwdruk 

Het uitwerken van uw eigen blauwdruk vraagt wel wat tijd. Tijd die u besteedt aan uw bedrijf, in plaats van in uw bedrijf. U moet er dus wel ruimte voor maken in uw agenda. Om een idee te geven van wat u kunt verwachten, hebben we vast een kleine oefening voor u in een paar stappen:

Stap 1
Probeer zo precies mogelijk te omschrijven wat u met uw bedrijf bereikt wil hebben over 3 tot 5 jaar. Schrijf alles op wat in u opkomt. Neem de tijd en laat uw gedachten de vrije loop.

Stap 2
Bekijk alles wat u heeft opgeschreven. Probeer alles onder te verdelen in 2 categorieën:

  1. Dingen die u in de toekomst wel doet;
  2. Dingen die u in de toekomst niet (meer) doet.

Maak nu een lijst met 4 kolommen. U kunt daarvoor het onderstaand voorbeeld gebruiken. Zet alles wat u wel wilt doen in de 1e kolom. In de 2e kolom noteert u waarom die dingen wel tot uw business behoren. In de 3e kolom plaatst u alles wat u niet (meer) wilt doen. In de laatste kolom noteert u waarom daar geen plaats voor is in de toekomst.

Stap 3
Bepaal nu voor alle activiteiten wat er nodig is om ze in de toekomst naar het gewenste niveau te brengen. Welke activiteiten moet u starten, uitbreiden of stoppen? En wat is daarvoor nodig? Investeringen bijvoorbeeld, of meer of ander personeel. Nieuwe klanten of een groter pand.

Stap 4
Zet nu alle stappen in de meest logische volgorde. Eerst een salesmanager, of liever eerst nieuwe machines? Maak een tijdlijn die haalbaar is in de komende 5 jaar.

Stap 5
Zorg voor opbouwende kritiek. Van een kritische blik worden uw doelen scherper en uw plannen beter. Praat over de belangrijkste punten van uw blauwdruk met anderen. Mensen met inzicht en kennis van zaken. In uw team, onder uw klanten, of in uw netwerk van collega-ondernemers. Een frisse kijk op de zaak maakt elk plan beter. En hoe beter de blauwdruk, hoe meer kans op groei.


Businesscoach Aranka van der Voorden

Volgens onderneemster en businesscoach Aranka van der Voorden is een succesvolle toekomt tenminste van 3 dingen afhankelijk. “Als ondernemer moet je focussen op waar je goed in bent. Je core business. Al het andere kun je beter wegstrepen. En ten 2e moet je kijken naar wat je leuk vindt. Je bent geen ondernemer geworden om elke dag met dingen bezig te zijn waar je geen plezier aan beleeft. Ook dat moet je meenemen als je een blauwdruk maakt voor de toekomst van je bedrijf. Als laatste moet je zorgen voor een exitstrategie. Want je moet weten wanneer je moet stoppen. En dan moet je ook weten hóé je moet stoppen, zodat je er het beste rendement uit haalt.”

In business besteedt Aranka zelfs een heel hoofdstuk aan stoppen met ondernemen. Ze benadrukt ook hoe belangrijk het is om voldoende tijd vrij te maken om aan het bedrijf te werken. “Investeer in een toekomststrategie. Bepaal al je doelen en doe er alles aan om die te halen. Anders verdwijnt de groei uit je onderneming en dat is op de lange termijn niet goed voor de gezondheid van je bedrijf.” 

Houd uw risico's scherp in het oog

De blauwdruk van uw toekomstige bedrijf is onmisbaar om uw groeiplannen waar te maken. Het is een beproefde manier om uw toekomstbeeld vast te leggen. Heeft mijn bedrijf ook op termijn een winstgevend businessmodel? Waar sta ik straks in de markt? Welke activiteiten, diensten, producten zijn er dan? En wat betekent dat voor het personeel, de klanten, de samenstelling van het team? Het antwoord op al die vragen zorgt voor focus op wat echt telt voor uw bedrijf. Hoe concreter de blauwdruk, hoe scherper de doelen die u kunt stellen om te groeien. Pas als uw doelen duidelijk zijn kunt de volgende stap maken. Daarin kijkt u met uw team naar wat er nodig is om die doelen te halen. Daarbij hoort:

  • Een analyse van de risico’s;
  • Een inschatting van de impact van die risico’s;
  • Hoeveel risico u bereid bent te nemen;
  • Welke beheersmaatregelen vervolgens nodig zijn.


Strategische foto

Stap voor stap groeien

Zo werkt u stap voor stap en gestructureerd aan de groei van uw bedrijf. Met altijd een waakzame vinger aan de pols. Steeds opnieuw kijken naar de risico’s en of die nog passen binnen uw strategie. En zolang de seinen op groen staan: volle kracht vooruit.