Henk Buis start eigen bedrijf na zijn 50ste

Een onderneming starten als 50­plusser

Henk Buis besloot rond zijn pensioenleeftijd een eigen pannenkoekenmix op de markt brengen. “Ik heb nóóit gedacht: waar ben ik aan begonnen?”

Ondernemen 29 aug 2016 4 minuten

Buis stond bekend als meesterlijk pannenkoekenbakker

In zijn studententijd stond Buis bij zijn vrienden bekend als meesterlijk pannenkoekenbakker. Dit had hij te danken aan een Oudhollands peperkoekrecept, dat hij gebruikte als basis voor zijn pannenkoeken. Sinds die tijd liep hij met het idee een eigen lijn met pannenkoekenmixen te ontwikkelen. Maar pas op 64-jarige leeftijd besloot hij daar echt iets mee te gaan doen.

Gezondheid op oudere leeftijd

Toen hij in 2013 met zijn bedrijf Puur Pannenkoek begon, was zijn gezondheid zijn grootse zorg. “Op oudere leeftijd kan je gezondheid je van de ene op de andere dag in de steek laten. Iets waar mensen vaak niet altijd stil bij staan. Maar als je een onderneming start, flitst het wel door je hoofd. Je begint ergens aan en je weet niet of je gezondheid het toelaat om het af te maken.”

Lange werkdagen

Dat de jaren hun tol begonnen te eisen, hadden Buis en zijn vrouw Francien toen al ondervonden. Het stel runde samen een cateringbedrijf. Dat werk werd fysiek te zwaar. “We maakten dagen van soms wel 15 uur. Op onze leeftijd gaat dat allemaal niet meer zo makkelijk. Daarom wilden we het bedrijf verkopen.”

Wonen en werken op 1 plek

Met hun gezondheid in het achterhoofd ging Buis op zoek naar een geschikte bedrijfsruimte. Daarvanuit wilde hij pannenkoekenmixen ontwikkelen en verkopen. Op aanraden van zijn vrouw zocht Buisnaar een woon- en werkruimte in 1. En die vond hij in een monumentale boerderij in het Drentse Orvelte. “Het leek mij zwaar om iedere dag tussen ons huis en een externe bedrijfsruimte heen en weer te pendelen. Wonen en werken op 1 plek is heel prettig als je wat ouder bent.”

Nooit wakker gelegen

Dit betekende dat zij hun huis in het nabijgelegen Havelte moesten verkopen. Ook het cateringbedrijf werd van de hand gedaan. Hiermee viel hun bron van inkomsten weg. Maar daar heeft het stel nooit van wakker gelegen. “Ik was op dat moment 64. Ik moest maar 1 jaar overbruggen tot ik AOW en een klein pensioen zou krijgen. We hebben wat berekeningen gemaakt. Die tijd konden we uitzingen met het geld dat uit de verkoop van ons huis.”

Nadenken over iedere investering

Geld is nooit een punt van zorg geweest bij het opzetten van Puur Pannenkoek. Buis heeft een deel van de opbrengsten van het huis in het bedrijf gestoken en is een crowdfundingcampagne gestart. Daarmee haalde hij 20.000 euro op. Genoeg om zijn biologische pannenkoekenmixen in verschillende smaken te ontwikkelen en de winkel in te richten. “Ik wilde vanaf 0 starten en geen bemoeienis van de bank. Als je makkelijk geld kunt krijgen van de bank, dan ga je ook makkelijker met dat geld om. Doordat ik het via crowdfunding bij elkaar had gekregen, had ik over iedere investering goed nagedacht. Dat behoedde mij voor het maken van misstappen.”

Risicomijdend ondernemen

“Ik onderneem heel risicomijdend. Ouderwets misschien, maar het werkt. Als ondernemer kun je veel risico’s afdekken door innovatief te zijn. Zo ontwikkel ik continu nieuwe smaken. De nieuwste is een hazelnoot-chocolade-mix. En we zijn bezig met een nieuw concept: Huis van de Graan. We willen oude, biologische granen verkopen die mensen thuis kunnen malen met molens. Die ze natuurlijk bij ons kunnen kopen.”

Energie om door te gaan

Ondernemen op latere leeftijd bevalt Buis ontzettend goed. Zijn gezondheid laat het nog altijd toe om er vol voor te gaan. De ondernemer is van plan dat tot 2020 vol te houden. “Mijn vrouw en ik werken van 1 april tot 1 november 7 dagen in de week. Misschien dat ik in 2020 nog steeds wel de energie heb om daarmee door te gaan. De tijd zal het leren!”