Wilber Hakman, specialist Zakelijke schadeverzekeringen, staat voor de telefoon van Centraal Beheer

Inkoopvoorwaarden voor je laten werken

“Pas op voor de kleine lettertjes!” Het is een gevleugelde manier om tegen iemand te zeggen dat een deal mooier lijkt dan die is. Persoonlijk vind ik de algemene voorwaarden vooral handig. En soms zijn ze een echte lifesaver.  
29 jan 2024 5 minuten

Weten waar je aan begint

Oké, als consument lees ik echt niet elke bijsluiter of disclaimer. En ook de gebruiksaanwijzing sla ik het liefst over. Maar wanneer ik een overeenkomst aanga of een contract teken, dan wil ik helemaal op de hoogte zijn. We noemen ze de kleine lettertjes, maar ze maken vaak een groot verschil.  

Wanneer het niet loopt zoals het moet

Als bouwer, architect of ingenieur sluit je regelmatig contracten met opdrachtgevers en leveranciers. Met daarin de omschrijving van de opdracht, de kosten en de leveringstermijn. Dus wie wat levert voor welk bedrag en wanneer. Daarnaast komen jullie de inkoopvoorwaarden overeen. Die zijn vooral van belang wanneer dingen anders lopen dan voorzien of wanneer iemand afspraken niet nakomt. Regel je ze goed, dan maken ze het werk leuker, makkelijker en onbezorgder.
Wilber Hakman
Ga nooit zomaar akkoord met de voorwaarden van de opdrachtgever.
Wilber Hakman

Zorg dat duidelijk is welke voorwaarden gelden

Het komt bijna nooit voor dat de inkoopvoorwaarden van jullie als leverancier hetzelfde zijn als die van de opdrachtgever. Ga dus niet zomaar akkoord, want dan neem je soms onnodig veel risico. Ga in plaats daarvan altijd in gesprek over de inkoopvoorwaarden, stem af welke voorwaarden gelden voor deze opdracht en pas ze aan wanneer dat nodig is. 

Controleer altijd de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Hiermee is jullie bedrijf verzekerd tegen financiële schade als gevolg van een beroepsfout. Dit geldt alleen als het contract met de opdrachtgever aansluit op de dekkingsvoorwaarden van jullie verzekeringspolis. Controleer dit altijd. Zo voorkom je dat voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer er onverhoopt een beroepsfout gemaakt wordt. 

Architecten, ingenieurs en bouwers met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Centraal Beheer kunnen hun contracten laten checken bij 1 van onze experts

Dit is wat mij betreft het beste nieuws. Door je contract te laten checken ben je meteen zeker van je zaak. Binnen een paar werkdagen hoor je van ons of de opdracht verzekerd is. Óf dat jullie polis voor deze opdracht bijvoorbeeld moet worden uitgebreid. 

Bekijk de video

Wilber praat je bij over inkoopvoorwaarden

Doe de inkoopvoorwaardencheck

Architecten, ingenieurs en bouwers met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bij Centraal Beheer kunnen hun contracten laten checken bij 1 van onze experts. Binnen een paar werkdagen hoort u van ons of de opdracht verzekerd is. Óf dat de polis voor deze opdracht bijvoorbeeld moet worden uitgebreid. 

Even voorstellen: Wilber Hakman

Wilber Hakman is al ruim 30 jaar specialist zakelijke schadeverzekeringen bij Centraal Beheer. Met speciale aandacht voor architecten, ingenieurs en bouwers. Een wereld waar hij met zijn technische achtergrond veel raakvlak mee heeft. 
Wilber hakman
Geschreven door Wilber Hakman
Specialist schadeverzekeringen voor architecten, ingenieurs en bouwers
Wilber is al meer dan 30 jaar Specialist Zakelijke Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer. Hij heeft specifieke aandacht voor architecten, ingenieurs en bouwers.