8 tips om uw bedrijf te verkopen

8 tips om uw bedrijf te verkopen

Wilt u stoppen met uw bedrijf? Maar lijkt het u prettig als de onderneming blijft bestaan? Verkopen is een optie. Hoe pakt u dat aan?

Ondernemen 4 jun 2020 6 minuten

Uw bedrijf verkopen? 8 tips

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen: kan het bedrijf voortbestaan zonder u? Bent u de dragende kracht? En bezit u alle kennis die nodig is om het bedrijf draaiende te houden? Dan kunt u uw bedrijf waarschijnlijk niet verkopen zonder dat u in dienst blijft. Maar in veel gevallen zal het wél mogelijk zijn om de nieuwe eigenaar alles bij te brengen. Realiseer dat hier veel tijd in kan zitten.
Laat zien wat de meerwaarde van uw bedrijf is. Zet duidelijk op papier wat uw bedrijf interessant maakt voor potentiële kopers. Denk ook aan de sterke en zwakke kanten van uw bedrijf en de winstverwachting voor de lange termijn. Gebruik deze informatie om een profielschets op te stellen van uw onderneming. In deze schets vermeldt u ook wat de bedrijfsactiviteiten zijn. Waarom u de zaak van de hand doet en informatie over de regio waarin u actief bent. Ook geeft u een beknopte weergave van de omzetcijfers.
Als u iets wilt verkopen, moet u weten wat het waard is. De waarde is afhankelijk van de financiële situatie. Maar ook van goodwill, inventaris, locatie, personeel en klantenbestand. De waarde van uw bedrijf is dus niet alleen vast te stellen aan de hand van objectieve gegevens. Hoe een prijs berekend wordt, verschilt per branche. Wat u uiteindelijk voor uw bedrijf krijgt, is ook afhankelijk van hoe u onderhandelt. Wilt u dit niet zelf doen, schakel dan een specialist in. Die kijkt voor de waarde naar meerdere factoren, zoals de omzet, de branche, en verplichtingen.
Als u een bv heeft, kunt u de hele onderneming inclusief de rechtspersoon verkopen. Dit is niet het geval bij een eenmanszaak of vof. In die gevallen kunt u alleen onderdelen van het bedrijf verkopen, zoals de inventaris, klantenbestand en pand.
Heeft u medewerkers in dienst? Dan neemt de nieuwe eigenaar hen in principe over. Hij mag de arbeidscontracten niet wijzigen en geen mensen ontslaan. Personeel heeft de keuze om niet mee te gaan naar de nieuwe eigenaar. Werknemers die dit besluit nemen, verliezen daardoor wel hun recht op WW.
Zorg ervoor dat u uw administratie op orde hebt, voordat u op zoek gaat naar een koper. Als geïnteresseerde partijen inzage willen in cijfers, moet u ze dit kunnen geven.
Misschien heeft u al een geschikte koper in uw familie-, vrienden- of kennissenkring zitten. Is dit niet het geval? Kijk dan of brancheorganisaties u kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe eigenaar. Ook de Kamer van Koophandel kan u in contact brengen met de juiste partijen. Daarnaast zijn er marktplaatsen waar u uw bedrijf te koop aan kunt bieden.

Tip 8: Denk aan een juridisch adviseur

Er komt veel fiscale en juridische rompslomp kijken bij een bedrijfsovername. Neem daarom een goede adviseur in de hand als u uw eigen zaak gaat verkopen. Zo weet u zeker dat u uw onderneming voor de beste deal te koop zet.