‘Lege’ USB-stick gevonden in de trein
Als klein architectenbureau denk je niet zo gauw slachtoffer te worden van een cyberaanval. De oprichter van het bureau ziet dus ook geen kwaad in het gebruiken van een USB-stick die hij vindt in de trein. Terug op kantoor steekt hij nietsvermoedend de stick in zijn laptop. Even kijken of er bestanden op staan…
De systemen op kantoor zijn opeens traag
De stick lijkt leeg. Totdat aan het einde van de werkdag enkele collega’s klagen over het systeem. Het is wel heel traag. De volgende dag kan niemand bij zijn mail: de server is onbereikbaar. Ook het systeem met 3D tekeningen werkt niet zoals het hoort. In paniek belt het bureau de externe IT-beheerder.
Virus vreet vrije opslagruimte
De IT-beheerder ziet al snel wat er mis is. De servers zijn besmet met malware, een computervirus. Het is een ‘worm’ die zichzelf kopieert via het netwerk van het architectenbureau. Deze vult de opslagruimte met data die er niet hoort. Ook beschadigt de worm bestanden. Hierdoor verliest het architectenbureau dagen werk.
Antivirussoftware kon dit niet voorkomen
De antivirussoftware die het bureau gebruikt blijkt onvoldoende. Ze krijgen geen waarschuwing en de worm kan ongestoord zijn gang gaan. Het verwijderen van de worm, het opschonen van alle systemen en het herstellen van alle schade kost uiteindelijk een volle werkweek.
Cyberverzekering beperkt financiële schade
Gelukkig heeft het architectenbureau een Cyberverzekering. Deze vergoedt het onderzoek naar het probleem. Ook betaalt Centraal Beheer de bedrijfsschade die ontstaat door de beschadigde bestanden. Zo kan het architectenbureau zich weer focussen op de toekomst: mooie villa’s ontwerpen voor klanten.