man kijkt naar beeldscherm

Met de schrik vrij na gijzeling van alle bestanden

Ransomware: het levert jaarlijks een miljoenenschade op voor het mkb. Ook dit accountants­kantoor werd slachtoffer. 3 dagen werk: weg. Gelukkig dekte de Cyber­verzekering een deel van de kosten.
19 apr 2023 4 minuten

Een onschuldige sollicitatie?

De secretaresse krijgt een enthousiaste e-mail binnen van een hbo-rechtenstudente. Of ze misschien stage kan lopen bij het accountants­kantoor. Met 8 medewerkers is een goede stagiaire altijd welkom. De secretaresse opent de cv in de bijlage. Een Word-documentje. Ze is eigenlijk wel nieuwsgierig...

15.000­euro in bitcoin alstublieft

De volgende ochtend zet de secretaresse haar computer aan. Ze merkt direct dat deze niet opstart zoals normaal. Op haar scherm knippert een dreigement: betaal 15.000 euro in bitcoin of je bestanden zijn weg. Alle documenten zijn versleuteld. Ook alle bestanden op de servers zijn veranderd in een onleesbare brij. Het accountants­kantoor krijgt 44 uur om het geld over te maken.

Ransomware gijzelt computers en bestanden

Het accountants­kantoor werd slachtoffer van ransomware. Dit is een van de meest voorkomende en meest schadelijke vormen van cyber­criminaliteit. Een programmaatje blokkeert de computer en vraagt om geld, een digitale gijzeling. Wie zijn bestanden terug wil, betaalt het losgeld. Maar er is geen garantie dat de hacker daadwerkelijk zijn belofte nakomt.

Geluk bij een ongeluk: een backup

Om de paar dagen maakt het accountants­kantoor een offline backup van alle bestanden. Gelukkig maar! Wel is de backup al 3 dagen oud. Daardoor is het werk van de afgelopen dagen weg. Het kost maar liefst anderhalve dag voor de ransomware is verwijderd en alle bestanden zijn teruggeplaatst. Het werk ligt stil. Medewerkers kunnen niets doen en moeten afspraken met hun klanten verzetten. Allemaal door 1 nepsollicitatie.

Schade van ransomware vergoed via Cyberverzekering

Niemand weet wie er verantwoordelijk is voor de aanval. Gelukkig wordt een deel van de schade vergoed door de Cyberverzekering. Net als een deel van de 3 dagen verloren werk en de bedrijfsschade die is geleden is door het terugzetten van de back-up. Ook helpt Centraal Beheer bij het onderzoeken van de hack.

Aandacht voor digitale veiligheid

Zeker 50% van de mkb-bedrijven heeft al eens met een cyberaanval te maken gehad. Het kan iedereen overkomen. De vraag is alleen: wanneer? Gelukkig is er genoeg te doen om cyber­criminelen tegen te houden. Download nu gratis het e-book Cyber Check met veel preventietips.

E-book Cyber Check  

Vol met handige tips zodat u werk kunt maken van uw cybersecurity.