Een zieke medewerker? Zo bespaart u kosten

5 tips voor u als werkgever

1 van uw medewerkers is ziek. Dat is vooral erg vervelend voor hem. En ook voor u is het niet prettig. Want het kost u veel geld. Maar er is ook goed nieuws. Er zijn manieren om kosten te besparen. Lees hieronder onze tips.

5 tips

Zo bespaart u kosten als uw medewerker ziek is
Dan kunt u de loon­kosten terugeisen bij de andere partij. Ook het aanpassen van de werkplek of omscholing moet hij dan betalen.
Dan betaalt UVW het loon aan u terug. Dit geldt soms ook voor het loon van medewerkers vanaf 56 jaar. Zijn zij vanuit de WW bij u aan het werk gegaan? Dan kan het zijn dat u (een deel van) het loon terugkrijgt. UWV weet of dit van toepassing is
Die twijfel is niet nodig. Is deze medewerker ziek? Geef bij UWV aan dat hij onder de No-Riskpolis valt. UVW betaalt dan een deel van het loon door. En u hoeft de arbeids­ongeschiktheidsuitkering niet te betalen. Zo zijn er meer situaties waarin de No-Riskpolis geldt. Informeer hiernaar bij UWV.
Het kan zijn dat UWV bepaalt dat u niet voldoende heeft gedaan. Zij kunnen dan de periode van 2 jaar verlengen. Vraag op tijd advies aan UWV om dit te voorkomen. Heeft u een WIA-verzekering bij Centraal Beheer en heeft u vragen over 1 van uw zieke mede­werkers? Onze helpdesk is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 17.30  uur op (055) 579 2449
Dan kunt u gebruik maken van het loonkostenvoordeel. Dit voordeel geldt ook voor medewerkers boven de 56 jaar die eerder een uitkering hadden. Andere subsidies zijn het Lage Inkomensvoordeel en subsidies vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds en het Europees Sociaal Fonds.

Bescherm uw medewerkers met een WIA-verzekering 

Een WIA-verzekering beschermt uw medewerkers tegen de financiële gevolgen als zij (tijdelijk) niet kunnen werken. Met de WIA-calculator berekent u hoe hoog een inkomen is bij langdurige uitval. Zo ziet u direct hoe een WIA-verzekering uw zieke medewerker helpt.
Naar de WIA-calculator

Meer over (langdurig) zieke medewerkers

Speciaal aanbevolen

Lees meer over wat u kunt doen voor uw zieke of arbeidsongeschikte medewerkers.

Vrouw met krullen kijkt naar laptop en leest over hoe ze als werkgever kan besparen op de kosten van een zieke medewerker

Hoe helpt u uw langdurig zieke medewerker

Als werkgever doet u veel om uw arbeids­on­geschikte medewerker te helpen. Bij­voorbeeld om te re-integreren. Wat zijn oplossingen die u hierbij helpen? En wat doet u als het de medewerker na 2 jaar ziekte nog niet lukt om te werken?

Vrouw zit achter een laptop en bekijkt informatie over de risico's van een langdurig zieke medewerker

Uw medewerker wordt lang­durig ziek. Wat zijn uw risico’s?

Niet kunnen werken kan iedereen overkomen. Maar wat als 1 van uw medewerkers langdurig ziek wordt of zelfs arbeidsongeschikt? Wat zijn de risico’s en gevolgen voor uw bedrijf? En hoe verkleint u deze? 

Vrouwelijke medewerker lacht naar een man met grijs haar - luister naar de podcast over de risico’s bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Podcast: Een WIA-verzekering zorgt voor goed werkgeverschap

In deze podcast staan de gevolgen van lang­durige arbeidsongeschiktheid centraal. Wat zijn de gevolgen voor werkgevers en medewerkers? En wat zijn de oplossingen. Onze experts gaan hierover in gesprek.