zonnepanelen geplaatst op vastgoed

Zonnepanelen veilig plaatsen – tips en aandachtspunten

U wilt uw vastgoed verduurzamen door zonne­panelen te plaatsen op het dak van uw bedrijf. Wij geven graag onze tips hoe u dit goed en veilig doet.

Ondernemen 27 sep 2021 3 minuten

Kijk naar de duurzaamheid van zonnepanelen

Zonnepanelen doen goed werk als ze eenmaal op uw dak liggen. Maar ze zijn niet altijd zo duurzaam als dat wij denken. Ze belasten het milieu, zowel in de productie, het transport als de afvoer van de restproducten. Een keurmerk is er nog niet. Daar wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd moet u dus goed opletten wat u koopt. Laat u goed informeren. Bij Centraal Beheer helpen we u daar graag bij.

Verdiep u in de veiligheid van zonnepanelen

De veiligheid van zonnepanelen testen is ingewikkeld. Onderzoek kost veel tijd en geld. En alles moet vastgelegd worden. Zodat duidelijk is welke zonnepanelen waar liggen als er iets gebeurt. Daar wordt hard aan gewerkt maar het blijft lastig. Daarnaast moet u zich als eigenaar van een gebouw bijvoorbeeld verdiepen in goede onderhoudscontracten en verzekeringen. Zodat alles goed geregeld is als er iets gebeurt. Er komt veel bij kijken om het goed te regelen.

Tips voor veilige zonnepanelen op het dak van uw bedrijf

De meeste problemen voorkomt u door een plan te maken en dit vooraf goed te laten controleren op risico’s door een specialist. Dan komt u niet voor onverwachte problemen te staan.
Kies bijvoorbeeld een installateur die is aangesloten bij een onafhankelijke organisatie die let op de kwaliteit van installatiebedrijven. Gelukkig is de brancheorganisatie serieus bezig met een gedragscode. Daarbij letten ze ook op het bouwkundig aspect. De controle is dus breder dan alleen de installatie.
Zonnepanelen zijn heel kwetsbaar en door het vervoer gaan ze soms van binnen stuk. Dan kunt u zo’n partij voordelig kopen maar dat levert bijna altijd problemen op. Ook de brandbaarheid van de zonnepanelen verschilt. Sommige branden snel en andere moeilijk. Let dus op de brandklasse van de zonnepanelen die u koopt.

Een installatie keuren kan bijvoorbeeld met een SCIOS Scope 12 keuring. Uw hele installatie wordt dan gekeurd. De inspecteur kijkt naar brandrisico's en de elektrische veiligheid. Zo maakt u de kans op grote schade een stuk kleiner.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 14 augustus 2017.

Wilt u meer weten over zonnepanelen?

Als business partner Vastgoed weet Jack Zuidweg waar u op moet letten als u aan de slag gaat met zonnepanelen. En hij kijkt samen met u of uw vastgoed goed verzekerd is.