Vrouw aan het werk aan een bureau

Stoppen als zzp’er: hoe pak ik dit aan?

Het kan gebeuren: u stopt als zzp’er met ondernemen en uw eigen bedrijf. Hoe pakt u dat slim aan? Met deze 8 stappen gaat u goed voorbereid aan de slag.
30 mei 2023 3 minuten

Stoppen met uw bedrijf: 8 tips

Allereerst moet u goed nadenken over wat u doet. Weet u wat er geregeld moet worden? Zowel zakelijk als privé? En weet u wat u in de toekomst gaat doen? Als u dat weet, dan bent u klaar om zichzelf uit te schrijven als ondernemer.
Met een uitschrijving bij de KvK zorgt u ervoor dat uw bedrijf niet meer geregistreerd staat. De Kamer van Koophandel geeft dat door aan de Belastingdienst. Dat hoeft u dus niet apart te doen. Daarmee bent u nog niet van de Belastingdienst af. U moet uw administratie nog afmaken. Denk aan de laatste belastingaangifte en btw-aangifte.
Misschien had u als ondernemer een oudedagsreserve. Dat is een spaarpotje in uw bedrijf. Over dat geld moet u belasting betalen als u als zzp’er stopt. Het gespaarde bedrag telt u bij de laatste winst op. En heeft u spullen in uw bedrijf? En wilt u die privé blijven gebruiken? Dan moet u hierover btw betalen.
Wilt u weten hoeveel belasting u moet betalen? Dan moet u uw laatste winst weten. Deze wordt de ‘stakingswinst’ genoemd. Natuurlijk kunt u ook verlies maken. Maar als u een stakingswinst maakt, krijgt u een stakingsaftrek. U mag maximaal € 3.630,- van uw stakingswinst aftrekken bij de belastingaangifte. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Het berekenen van de stakingswinst kan erg ingewikkeld zijn. Laat u daarom altijd helpen door uw belastingadviseur of boekhouder.
Ook als u met uw onderneming stopt, moet de administratie bewaren blijven. Bewaar uw aangiften en bonnetjes dan ook goed. Dit moet u tot 7 jaar lang bewaren. Papieren over onroerend goed moet zelfs 10 jaar bewaard worden.

Sommige zakelijke abonnementen en contracten kunt u niet privé gebruiken. Denk daarom aan het stopzetten van:

Laat niet alleen de overheid en de belastingdienst weten dat u stopt als zelfstandig ondernemer. Het kan heel vervelend zijn als klanten u blijven bellen. Zet het daarom ook op uw website. Haal uw site pas na een tijdje offline. Doe dat ook met alle zakelijke accounts op sociale media. Laat een bericht achter dat u stopt met uw onderneming. En verwijder pas daarna uw profielen.
Als ondernemer bouwt u een netwerk van klanten op. Als u stopt, moeten zij op zoek naar iemand anders. Het is wel zo netjes om hen daarbij te helpen. Neem de tijd om lopend werk af te maken. Of om het goed over te dragen aan uw klant. En denk mee. Misschien kunt tips u geven voor andere ondernemers?

Welke verzekeringen moet ik opzeggen?

Welke verzekeringen kunt u opzeggen als u stopt als zelfstandig ondernemer? En welke zijn relevant om nog door te laten lopen? Vraag een telefonisch oriëntatiegesprek aan met 1 van onze specialisten zakelijke verzekeringen. Wij helpen u graag verder.