Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst 

Elektrisch rijden is populair. In 2021 werden meer elektrische auto’s verkocht dan auto’s met een dieselmotor. En dat is niet zo vreemd. Het is duurzaam, comfortabel en steeds toegankelijker.

Ondernemen 23 dec 2022 3 minuten
Of het nu gaat om het snelgroeiend aantal merken en modellen of de dalende kosten. Veel Nederlanders zien de voordelen in van elektrisch rijden. Daar komt nog eens bij dat in het klimaatakkoord is afgesproken dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s nieuw verkocht mogen worden. We kunnen niet langer om de elektrische auto heen.

De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

Overweegt u ook de aanschaf van een elektrische auto? Dan wilt u vast weten wat nu de voordelen precies zijn. En zijn er ook nog nadelen? Dingen waar we niet zo snel aan denken? Wij zetten alles even duidelijk voor u op een rij.

Een van de belangrijke voordelen is dat het milieu tijdens het rijden minder belast wordt. Een elektrische auto heeft tot 55% minder CO2-uitstoot dan een auto op benzine. Wel is de vervuiling bij de productie groter. Maar dan nog is de elektrische auto per gereden kilometer beter voor het milieu.
Tot 2024 hoeft u geen wegenbelasting en BPM te betalen. Verder krijgt u subsidie bij de aanschaf. En voor zakelijke auto’s geldt een lagere bijtelling. Bedenk wel dat dit in de toekomst kan veranderen. Daar moet u dus rekening mee houden.
Misschien een open deur, maar er gaat geen benzine of diesel in een elektrische auto. En dat scheelt heel veel geld. Stroom is veel goedkoper. Zeker als u de stroom ook nog eens (deels) zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat is fijn voor uw portemonnee.
In steeds meer steden worden er zogenaamde milieuzones ingevoerd. Dat betekent dat u er niet mag rijden met auto’s die de lucht te veel vervuilen. Een elektrische auto valt niet onder dit verbod. U bent dus overal welkom.
De kosten voor elektriciteit zijn dan wel lager, de aanschaf van een elektrische auto is duurder dan een auto op benzine. Dat is wel een investering waar u rekening mee moet houden. Natuurlijk verdient u die op lange termijn wel weer terug.
Per merk en type auto verschilt de afstand die u kunt rijden. Maar dit is minder ver dan de afstand die u rijdt met een tank benzine. Daar moet u rekening mee houden bij langere afstanden. Voor het stadsverkeer maakt dit niets uit.
Benzine tanken kost gemiddeld een paar minuten tijd. Bij een elektrische auto bent u wat meer tijd kwijt. Op de langere ritten, bijvoorbeeld naar het buitenland, is een koffiepauze inlassen dus een must. En niet bij ieder tankstation is er een mogelijkheid om elektriciteit bij te vullen. Daar moet u dus rekening mee houden met het plannen van de route.
Om een elektrische auto op te laden heeft u een oplaadpunt nodig. Opladen via een gewoon stopcontact kan wel, maar gaat heel langzaam. Ook heeft u een aparte groep nodig. Dit kunt u eventueel combineren met de aanleg van zonnepanelen om de kosten voor het opladen lager te houden.

De ontwikkeling van elektrische auto’s gaat razendsnel

Er wordt binnen de autobranche hard gewerkt aan de punten die nu een nadeel zijn. De actieradius wordt groter, er komen steeds meer laadpunten en snelladen wordt steeds meer de norm. Alle reden dus om het rijden van een elektrische auto te overwegen.

Flexibel elektrisch rijden met het Auto-Abonnement via Centraal Beheer

Wilt u wel elektrisch rijden maar wilt u geen auto kopen? Met het Auto-Abonnement helpen we u om laagdrempelig en flexibel een elektrische auto te rijden. U betaalt een vast bedrag per maand. Daar zijn alle kosten bij inbegrepen, behalve de laadkosten. En veranderen van auto kan iedere maand. Een maand geen auto nodig? Dan pauzeert u het abonnement en betaalt u niets.