
Bijscholing als zelfstandig ondernemer, zo doet u dat!
Bijleren is steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Ook als u een zzp’er bent. De concurrentie zit namelijk niet stil. Hoe pakt u dat aan?
Ondernemen
3 jun 2020
4 minuten
Studeren kan overal – en hoeft niet veel te kosten
Opleidingen en trainingen zijn overal. Bij trainingsbureaus, in het onderwijs en op het internet. Ook de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bieden trainingen aan. Denk aan de seminar als ‘Goede start met de Belastingdienst’
Gratis online cursus
En wat te denken van gratis online cursussen, zoals MOOC’s. Dit staat voor Massive Open Online Course en zijn gratis internetcursussen van universiteiten. Bijscholing hoeft niets te kosten.
De voordelen van bijscholing
Wie getraind is, vindt gemakkelijker werk. Door het opdoen van nieuwe kennis en het leren van nieuwe vaardigheden, wordt u breder inzetbaar. Daardoor krijgt u een grotere kans op opdrachten. En kunt u een hoger uurtarief vragen. Bovendien kunt u door bijscholing dingen leren die van nut kunnen zijn voor de toekomst. Wel zo handig! Bovendien leert u ook nieuwe mensen kennen en wordt uw netwerk groter. En wie weet wat daar weer voor werk voor u uitkomt!

Kijk kritisch naar verbeterpunten
Hoe weet u of u een cursus nodig hebt? Kijk dan eerst naar wat u graag wilt verbeteren. Vraag ook eens aan klanten of samenwerkende partners wat zij denken. Hebben zij misschien tips voor u als ondernemer? Kijk ook naar uw toekomst. Waar wilt u over 10 jaar staan? Heeft u daarvoor een extra opleiding nodig? Schrijf uw sterke en zwakke punten op. En bedenk wat u wilt aanpakken.
Bijscholing betaalt zich terug
Een opleiding kost tijd. Maar als zzp’er bent u flexibeler dan iemand in loondienst. De tijd die u steekt in uw opleiding, verdient u weer terug in uw werk. Studeren kost ook geld. Gelukkig zijn sommige kosten aftrekbaar. De Belastingdienst maakt verschil tussen privé-opleidingskosten en zakelijke opleidingskosten. Volgt u bijvoorbeeld een opleiding voor iets wat u in de toekomst wilt kunnen? Dan zijn privékosten aftrekbaar. Let op: er geldt een drempel van 250 euro.
Reis- en verblijfkosten niet aftrekbaar
Reiskosten en verblijfkosten zijn niet aftrekbaar. Ook tellen de uren van uw opleiding niet mee voor het urencriterium van uw bedrijf. Volgt u een opleiding of training voor uw huidige beroep? Ook dan is er een belastingvoordeel. Eventuele reiskosten en verblijfskosten tellen dan wél mee.
Denk aan uw pensioen
Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om te blijven nadenken over uw toekomst. Bijvoorbeeld door te sparen voor een studie. Maar zeker ook voor uw pensioen later. Wat uw wensen ook zijn, bij Centraal Beheer helpen we u graag.
Sparen voor later
Deel dit artikel

Geschreven door:
Redactie