bijscholen zzp'er

Bijscholing als zelfstandig ondernemer, zo doet u dat!

Bijleren is steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Ook als u een zzp’er bent. De concurrentie zit namelijk niet stil. Hoe pakt u dat aan?

Ondernemen 3 jun 2020 4 minuten

Studeren kan overal – en hoeft niet veel te kosten

Opleidingen en trainingen zijn overal. Bij trainingsbureaus, in het onderwijs en op het internet. Ook de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bieden trainingen aan. Denk aan de seminar als ‘Goede start met de Belastingdienst’

Gratis online cursus

En wat te denken van gratis online cursussen, zoals MOOC’s. Dit staat voor Massive Open Online Course en zijn gratis internetcursussen van universiteiten. Bijscholing hoeft niets te kosten.

Kijk kritisch naar verbeterpunten 

Hoe weet u of u een cursus nodig hebt? Kijk dan eerst naar wat u graag wilt verbeteren. Vraag ook eens aan klanten of samenwerkende partners wat zij denken. Hebben zij misschien tips voor u als ondernemer? Kijk ook naar uw toekomst. Waar wilt u over 10 jaar staan? Heeft u daarvoor een extra opleiding nodig? Schrijf uw sterke en zwakke punten op. En bedenk wat u wilt aanpakken.

Bijscholing betaalt zich terug 

Een opleiding kost tijd. Maar als zzp’er bent u flexibeler dan iemand in loondienst. De tijd die u steekt in uw opleiding, verdient u weer terug in uw werk. Studeren kost ook geld. Gelukkig zijn sommige kosten aftrekbaar. De Belastingdienst maakt verschil tussen privé-opleidingskosten en zakelijke opleidingskosten. Volgt u bijvoorbeeld een opleiding voor iets wat u in de toekomst wilt kunnen? Dan zijn privékosten aftrekbaar. Let op: er geldt een drempel van 250 euro.

Reis- en verblijfkosten niet aftrekbaar

Reiskosten en verblijfkosten zijn niet aftrekbaar. Ook tellen de uren van uw opleiding niet mee voor het urencriterium van uw bedrijf. Volgt u een opleiding of training voor uw huidige beroep? Ook dan is er een belastingvoordeel. Eventuele reiskosten en verblijfskosten tellen dan wél mee.