Zzp'er worden - Centraal Beheer

Zzp’er worden

De checklist voor beginnende zzp’ers

U loopt rond met plannen om een eigen bedrijf te starten. U wilt zzp’er worden. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe wordt u zzp’er? Wat moet u allemaal regelen? We helpen u graag op weg met een handige checklist. Starten als zzp’er begint hier. 

7 stappen voor startende zzp’ers 

Het schrijven van een ondernemingsplan is een kans om uw ideeën in een plan van aanpak om te zetten. U brengt in kaart of uw idee een kans van slagen heeft en wat mogelijke risico’s zijn. Het ondernemersplan helpt u om te focussen en beslissingen te nemen. Ook helpt het u om eventuele financiers te overtuigen van uw idee. 
Checklist ondernemersplan
Het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor uw eigen onderneming is erg belangrijk. Maar hoe kiest u als startende ondernemer een goede naam? 
Stappenplan bedrijfsnaam
De 4 populairste rechtsvormen zijn: eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap en besloten vennootschap (bv). De rechtsvorm bepaalt onder meer uw btw-verplichtingen en de aansprakelijkheid voor schulden. 
Meer over rechtsvormen
Als startende ondernemer schrijft u zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Heeft u dat gedaan, dan weet de Belastingdienst direct dat u als zelfstandig ondernemer werkt. Hier hoeft u niets voor te doen. Het openen van een zakelijke rekening op naam van uw bedrijf moet u wel zelf doen. Dit is niet verplicht, maar wel handig voor uw administratie of uw boekhouder. Ook handig is basiskennis van de belastingheffing. Hiervoor organiseert de Belastingdienst samen met de KvK speciale informatieavonden.
Checklist inschrijven KvK
Bij het starten van een eigen bedrijf loopt u risico’s. Tegen deze risico’s kunt u zich verzekeren. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Wilt u weten tegen welke situaties u zich als startende ondernemer kunt verzekeren?
10 belangrijkste verzekeringen
Het klinkt misschien nog erg ver weg, maar als zzp’er heeft u na uw 67e alleen recht op een AOW-uitkering. Daarom moet u al vroeg nadenken over uw aanvullende pensioen. Hoe doet u dat? Welke vormen van pensioensparen zijn er voor zelfstandigen? En hoe komt u erachter hoeveel geld u nodig heeft?
Als u gaat werken als zzp’er bent u vaak onderweg. Met uw eigen auto of met een auto van de zaak. Of misschien fietst u overal naar toe. Hoe zit het dan met de kilometervergoeding? Kunt u beter privé of zakelijk rijden? En welke kosten zijn aftrekbaar?  
Kies uw vervoersmiddel