Aansprakelijkheid zzp

Aansprakelijkheids­verzekeringen voor zzp'ers

Alles over zakelijke aansprakelijkheid

Waar gewerkt wordt, worden soms fouten gemaakt. Met als gevolg schade. Dat is vervelend, maar het kan gebeuren. Als ondernemer kunt u aansprakelijk worden gesteld voor deze schade. En dat kan uw bedrijf veel geld kosten. Gelukkig kunt u zich beschermen tegen deze bedrijfsrisico’s. Met een aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. Wij helpen u graag op weg.

Welke aansprakelijkheidsrisico’s zijn er voor zzp’ers?

Als zzp’er kunt u te maken krijgen met verschillende aansprakelijkheidsrisico’s. Denk aan bedrijfsaansprakelijkheids­risico’s en beroepsaansprakelijkheids­risico’s. Welke voor u van toepassing zijn hangt af van uw bedrijf en beroep.

Voor alle zzp'ers

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid is een financieel risico waarbij u als zzp’er aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan andere personen (letselschade) of spullen (materiële schade). Een voorbeeld: u stoot per ongeluk een kunstwerk om bij uw klant. Deze valt op de grond. U wordt aansprakelijk gesteld voor de schade en zult de kosten moeten vergoeden. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verzekert u zich tegen deze kosten.

Voor zzp'ers die advies geven

2. Beroepsaansprakelijkheid

Heeft u een verkeerd advies gegeven als belastingadviseur? Of een ontwerpfout gemaakt als architect? Dan heeft u te maken met beroepsaansprakelijkheid. Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade altijd direct te maken met uw beroep. Dit is vooral een risico voor ondernemers die plannen uitdenken, berekeningen maken of een advies geven. U beschermt zich tegen dit soort schade met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV).

Voor zzp'ers in de bouw

3. Risico's in de bouw

Het risico op schade tijdens een bouwproject is best groot. Denk aan schade door brand, storm of diefstal. Maar er kan ook schade ontstaan door een bouw-, ontwerp-, of constructiefout. Als zzp’er in de bouw kunt u aansprakelijk worden gesteld voor deze kosten of deze schade. Dit financiële risico verzekert u met een Construction Allrisk (CAR) verzekering.

Minigidsen

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht als zzp’er?  

“Een aansprakelijkheidsverzekering is in sommige gevallen verplicht voor zzp’ers. Denk aan notarissen, architecten en financieel adviseurs, die te maken hebben met een verplichte beroepsaansprakelijkheid. Zij zijn wettelijk verlicht om een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) af te sluiten. Daarnaast eisen opdrachtgevers in sommige branches steeds vaker dat ondernemers een BAV afsluiten. Alleen met een verzekeringsbewijs kunt u bij de klant aan de slag.

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Met als gevolg een hoge schadeclaim. Met een AVB verzekert u dit risico.”

Veelgestelde vragen over aansprakelijkheid zzp

Wij snappen dat het kiezen van de juiste aansprakelijkheidsverzekering ingewikkeld kan zijn. We helpen u graag hierbij. Bekijk in 3 eenvoudige stappen welke verzekering bij uw situatie past
Welke verzekering heb ik nodig?
Nee. Als u aansprakelijk wordt gesteld, bent u met een particuliere aansprakelijkheids­verzekering niet verzekerd voor schade door bedrijfsmatige werkzaamheden. Met een zakelijke verzekering voor aansprakelijkheid wel. Denk aan een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering of een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. 
Nee. Een zakelijke rechtsbijstands­verzekering vergoedt geen schadeclaims. Wel bent u met een rechtsbijstandsverzekering verzekerd van juridische hulp als u van een klant of een leverancier een schadeclaim krijgt. U kunt dan bijvoorbeeld beroep doen op een jurist van Achmea Rechtsbijstand die u in uw zaak bijstaat. Wordt u toch verantwoordelijk gesteld voor de schade en moet u deze vergoeden? Dan vergoedt alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp de kosten.
Goed om te weten: onze aansprakelijkheids­verzekeringen verzekeren u van juridisch verweer. Op het moment dat u aansprakelijk wordt gesteld, wil niet zeggen dat u ook echt aansprakelijk bent voor de schade. Wij helpen u dan met juridische verdediging voor het aantonen dat u niet aansprakelijk bent.

De hoogte van de premie van een aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers hangt sterk af van:

  • het type verzekering; (Een beroeps- en/of bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering)
  • de branche waarin u werkt; (In de bouw loopt u bijvoorbeeld meer risico, dan wanneer u vanuit huis werkt.)
  • uw jaaromzet;
  • Het verzekerde bedrag.
Wilt u weten hoeveel u precies betaalt? Maak dan eenvoudig een premieberekening voor een bedrijfs- of een premieberekening voor een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering

Goed om te weten:

In 5 stappen kunt u bij ons uw Beroeps- en/of Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten.

  1. Kies de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf.
  2. Bereken uw premie.
  3. Vul de gegevens in van uw bedrijf.
  4. Controleer de gegevens.
  5. U sluit de verzekering.

Liever ‘Even Apeldoorn bellen’? Onze specialisten staan u graag te woord! Wij zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur op (055) 579 8600.