samenwerking zzp

Samenwerken met andere zzp’ers

Ook als zelfstandige zonder personeel kunt u een ondernemer mét partner(s) zijn. Want wie samenwerkt, kan iets extra’s bieden aan klanten. Ondernemer Diederik Stolk werkt samen met 3 compagnons. Hij deelt zijn ervaringen en geeft tips.

Ondernemen 23 sep 2020 4 minuten

Tips van ondernemers

Wie samenwerkt, kan daar veel voordeel uit halen. Klanten kunnen bijvoorbeeld sneller en beter geholpen worden. En komt een opdracht even niet uit? Dan kunt u de klus aan de ander geven, en andersom. Daarbij is het wel belangrijk dat u goede samenwerkingspartners vindt. Alle tips voor u op een rij.

Ondernemer Diederik Stolk adviseert om partners te zoeken met goede expertise, kennis en inhoud. “Neem een boekhouder als voorbeeld. Die kan klanten nóg meer bieden als er wordt samengewerkt met een verzekeringen- en pensioenenspecialist. Als ook nog iemand met verstand van personeelszaken aansluit, versterken deze ondernemers elkaar met hun kennis en hun eigen netwerk.
Ook ondernemer Ton van de Ven is samengegaan met andere ondernemers. Hij ziet voordelen voor zowel zichzelf als zijn klanten. “Ik heb een dreamteam om mij heen gebouwd; mensen die mij adviseren. Daar zijn 2 partners uitgekomen.” Komt u net als Ton iemand tegen waar u enthousiast over bent? Dan kunt u voorstellen om samen een eerste opdracht voor een klant uit te voeren. Want u hoeft niet direct samen te gaan. “Kijk eerst hoe het samenwerken bevalt. Neem de tijd om je partner te leren kennen. En als je eenmaal elkaar en elkaars kwaliteiten kent, kunnen jullie elkaar klanten toespelen.”
Bevalt het samenwerken goed? Dan kun u ook op projectbasis samen aan opdrachten werken. Als zzp’er krijgt u soms opdrachten die eigenlijk te groot zijn voor een éénpitter. Samen staat u dan sterker. Ton van de Ven: “De taken die ik in het eerste jaar deed, zijn nu verdeeld over de partners. Doordat taken zijn verdeeld, krijg ik juist meer vrijheid.”
Voor grote opdrachten is het belangrijk dat u iemand zoekt waar u al vaker mee heeft samengewerkt. Ook al kennen jullie elkaar, toch is het verstandig om bij een groot project of een langdurige samenwerking een contract op te stellen. Wie is waar verantwoordelijk voor? Welke risico’s heeft u en welke risico’s heeft uw partner? Hoe zijn jullie verzekerd? Hoeveel investeren jullie en wat houdt de samenwerking in? “Ik denk dat het heel belangrijk is om goede overeenkomsten met elkaar te maken”, zegt Van de Ven. ‘Vertrouwen is 1 ding, maar het is belangrijk om zaken vast te leggen.”
Bevalt de samenwerking goed? Dan kunt u afspreken om dit exclusief met elkaar te doen. Bent u bijvoorbeeld advocaat? Dan belt uw partner in de makelaardij altijd u en andersom. Ook barterdeals zijn een optie. Dan werkt u ook samen, maar ruilt u eigenlijk diensten in tegen diensten. Bijvoorbeeld: een websitebouwer maakt uw website in orde in ruil voor uw tijd en expertise. Hierbij is het overigens wel belangrijk dat u alsnog een factuur indient. Dit omdat u btw en belasting moet afdragen.
Samenwerken kan dus op veel verschillende manieren. Wat is áltijd belangrijk voor een goede samenwerking? “Zorg voor een visie die iedereen begrijpt”, adviseert Diederik Stolk. “En zorg dat afspraken goed op papier staan.”

Minigids 'Succesvol netwerken als ondernemer'

Op zoek naar een samenwerkingspartner? En benieuwd wat u absoluut wél of niet tijdens een netwerkborrel moet doen? Download onze minigids 'Succesvol netwerken als ondernemer' voor handige tips.