Nederland telt ruim 4 miljoen vrijwilligers. Een enorm grote groep mensen, die op allerlei gebieden belangeloos werk verricht voor de samenleving. Denk aan vrijwilligers bij sportverenigingen. Voorleesmoeders op een basisschool. Collectanten voor goede doelen. En vrijwilligers die koffie schenken in een verzorgingstehuis. En niet te vergeten het groeiend aantal mantelzorgers. En vrijwilligerswerk dat in het kader van ‘Tegenprestatie’ gedaan wordt. Waar gewerkt wordt, kan er wel eens iets mis gaan. Ook tijdens vrijwilligerswerk. De VNG Vrijwilligers­verzekering biedt uitkomst.

De voordelen

  • De vrijwilliger staat centraal.
  • De gemeente verzekert in 1 keer alle vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente. Zij hoeven niet apart te worden geregistreerd of aangemeld.
  • Vrijwilligers en mantelzorgers zijn automatisch verzekerd bij het vrijwilligerswerk dat zij doen.
  • Maatschappelijk stagiairs zijn meeverzekerd.
  • Ook vrijwilligerswerk in het kader van ‘Tegenprestatie’ is verzekerd.
  • Bij schade die verzekerd is, geldt er geen eigen risico.
  • Dekking binnen Europa.

De VNG Vrijwilligers­verzekering voor aansprakelijkheid en ongevallen

De VNG Vrijwilligers­verzekering verzekert vrijwilligers en mantelzorgers op het vlak van aansprakelijkheid en ongevallen. Veroorzaken zij onbedoeld schade tijdens het vrijwilligerswerk? Of lopen ze letsel op? Dan kunnen zij aanspraak maken op de VNG Vrijwilligersverzekering.

Een organisatie kan ook voor andere zaken worden aangesproken. Het gaat dan om gebeurtenissen die niet direct het gevolg zijn van vrijwilligerswerk of die daarmee te maken hebben. Zoals aansprakelijkheid voor het gebouw. Denk aan een dakpan die van een gebouw valt, bovenop het hoofd van een bezoeker. Of aan een bezoeker die in de kantine van de kapotte barkruk valt. Heeft de organisatie vast personeel in dienst? Dan is er ook het risico van werkgeversaansprakelijkheid. Verder kan de organisatie aangesproken worden voor schade die een lid van de organisatie veroorzaakt. Deze risico’s zijn niet verzekerd met de VNG Vrijwilligers­verzekering. Speciaal daarvoor bieden we met aantrekkelijke voorwaarden en korting een verzekeringspakket voor verenigingen en stichtingen.

Deze mensen zijn wel verzekerd

De VNG Vrijwilligers­verzekering verzekert binnen Europa vrijwilligers en mantelzorgers die in en vanuit Nederland vrijwilligerswerk doen voor anderen en/of de samenleving. Binnen de verzekering is ook aan vrijwilligerswerk gedacht in het kader van maatschappelijke stages ‘Tegenprestatie’. En aan inzittenden van een motorvoertuig dat door een vrijwilliger bestuurd wordt. Wat er onder de begripsvorming van vrijwilliger, mantelzorger en maatschappelijk stagiair valt, kunt u lezen in de brochure.

Doet u bijvoorbeeld mee als speler aan een voetbalwedstrijd? Dan doet u dit wel vrijwillig. Maar het wordt niet gezien als vrijwilligerswerk volgens de VNG Vrijwilligers­verzekering. U beoefent een sport/hobby. Dat geldt ook als u lid bent van een (voetbal)vereniging. Dan bent u ook niet per definitie vrijwilliger. De verzekering geldt dus alleen als u vrijwilligerswerk doet.

Deze mensen vallen niet onder de vrijwilligers­verzekering

Vrijwilligerswerk dat over de grens gedaan wordt en te maken heeft met rampenbestrijding, is niet verzekerd. Vrijwillige brandweer en vrijwilliger politie zijn bijzondere groepen. Voor hen zijn aparte regelingen getroffen. Zij zijn daarom niet verzekerd met de VNG Vrijwilligers­verzekering.

Ook een VvE is niet verzekerd onder de VNG Vrijwilligers­verzekering. Een VvE zet zich in voor de belangen van de eigenaren van bijvoorbeeld een appartementen­complex. Het gaat daarbij om het beheren van eigen bezit. Dat is een privébelang en geen maatschappelijk belang.