test
€450,-
v.a. ex. btw

SCIOS Scope 12 keuring

Technische inspectie van uw zonnepanelen 

 • Gekeurd door een onafhankelijk bedrijf
 • SCIOS Scope 12 gecertificeerde inspecteurs
 • U hoeft geen klant bij Centraal Beheer te zijn
Ook als u geen klant bent bij Centraal Beheer.
Voor uw gebouwenverzekering is het soms verplicht om uw elektrische installaties regelmatig te laten keuren. En u wilt zelf natuurlijk ook graag weten dat alles in orde is. Dat geldt ook voor uw zonnestroominstallatie. U wilt voorkomen dat zonnepanelen van het dak waaien, in brand raken of dat het dak instort omdat de zonnepanelen het gewicht niet kunnen dragen. Een elektrisch probleem is daar vaak de oorzaak van. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 branden bij bedrijven een elektrische oorzaak heeft. Zo’n brand heeft vaak langdurige gevolgen voor uw gebouw, product(en) en spullen. Uw bedrijf ligt dan immers voor kortere of langere tijd stil. Met een betrouwbare elektrische installatie maakt u de kans op enorme schade kleiner.

Wat is een SCIOS Scope 12-keuring?

De SCIOS Scope 12-keuring is een elektrische inspectie van uw hele zonnestroominstallatie. Dat betekent vanaf de zonnepanelen tot aan het koppelpunt met de netbeheerder: de PV-panelen, strengen, connectoren, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkast(en). De inspecteur kijkt dan naar brandrisico's en de elektrische veiligheid. 

Hoe werkt het?

 1. U vult het formulier in met uw bedrijfsgegevens.
 2. Binnen 1 werkdag neemt het keuringsbedrijf contact met u op om de precieze gegevens van uw pand te bespreken.
 3. U krijgt per e-mail een offerte van het keuringsbedrijf.
 4. Na uw akkoord neemt het keuringsbedrijf contact met u op voor het maken van een afspraak. Op een dag die u het beste uitkomt.
 5. Een inspecteur komt bij u langs en inspecteert de gehele installatie volgens de richtlijnen van Scope 12.
 6. Na afloop van de inspectie krijgt u een rapport met verbeterpunten.
 7. U ontvangt een factuur die u gemakkelijk kunt betalen.

Veelgestelde vragen

Een SCIOS Scope 12-inspectie is niet bij wet verplicht. Maar een contractuele overeenkomst en/of een verzekeringsmaatschappij kan dit wel rechtelijk verplichten. Daarnaast wilt u zelf natuurlijk ook de veiligheid zo goed mogelijk regelen.

Het Verbond van Verzekeraars zet in op een universele inspectiemethode. SCIOS Scope 12 wordt de nieuwe norm en is speciaal bedoeld voor de inspectie van zonnestroominstallaties.
SCIOS beheert en bewaakt het kwaliteitssysteem voor het keuren en inspecteren van technische installaties. Zij controleren of de installatie voldoet aan de geldende normen en voorschriften. Een SCIOS-gecertificeerd inspectiebedrijf geeft de zekerheid dat de werkzaamheden met een hoog en getoetst kwaliteitsniveau worden uitgevoerd.
Door te kiezen voor een bedrijf dat zelf geen installaties aanlegt, weet u zeker dat de keuring onafhankelijk wordt uitgevoerd. De keuring mag alleen worden uitgevoerd door inspectiebedrijven met een SCIOS Scope 12-certificaat. Wij hebben al een onafhankelijk inspectiebedrijf voor u uitgekozen.
De inspecteur bekijkt en meet de hele zonnestroominstallatie. Die bestaat naast de zonnepanelen uit alle strengen, connectoren, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkast(en).
Bij de 1e inspectie voert het inspectiebedrijf een uitgebreide Eerste of Bijzondere Inspectie (EBI) inspectie uit. Daarna is er iedere 5 jaar een Periodieke Inspectie (PI) nodig.
Voor een SCIOS Scope 12-keuring heeft de inspecteur vooraf de volgende gegevens nodig: 
 • Het legplan van de zonnepanelen.
 • Het ballastplan of fixeerplan.
 • Het kabelplan (> 1 streng).
 • Heeft u meer dan 50 zonnepanelen? Dan is de verklaring van het constructiebureau dat de dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen en de ballast kan dragen, inclusief de constructieberekeningen nodig.
 • De installatiegegevens zoals installatieschema’s, installatietekeningen.
De omvormer(s) en zonnepanelen moeten veilig bereikbaar zijn zodat de inspecteur de inspectie volledig uit kan voeren. Dat mag via een hoogwerker. 
De installatiebranche van zonnepanelen is nog jong. Er was voor zonnestroominstallaties nog geen inspectieregeling en geen gecertificeerd kwaliteitssysteem. De meeste verzekeraars hebben meegewerkt aan deze scope. Daarom kunnen ze vragen ze om een SCIOS Scope 12-inspectie.

Andere mogelijkheden om te keuren zijn:
 • een volledige NEN-EN-IEC 62446-1 inspectie
 • een jaarlijks thermografisch onderzoek
 • een NEN 1010 inspectie
Het hangt van de voorwaarden van de verzekeraar af of deze ook voldoende zijn. 
De 3 grootste problemen bij de zonnepanelen zijn:
 1. Brand door defecten aan de zonnestroominstallatie.
 2. Zonnepanelen kunnen van het dak afwaaien.
 3. Het dak kan het gewicht van de installatie niet dragen waardoor het dak kan instorten.
De SCIOS Scope 12-inspectie wordt opgenomen in het SCIOS-portaal met uw adres en installatie-eigenschappen. Dit portaal is toegankelijk voor SCIOS-gecertificeerde bedrijven en de installatie-eigenaar. Binnenkort geldt dit ook voor vertegenwoordigers van verzekeringsbedrijven. De inspectie wordt geregistreerd:
 • met constateringen bij afkeuringspunten.
 • zonder constateringen bij goedkeuring van de installatie.
Om een installatie als goedgekeurd te kunnen afmelden, moet de inspecteur de inspectie volledig uit kunnen voeren. De omvormer(s) en zonnepanelen moeten hiervoor veilig bereikbaar zijn. Dat mag via een hoogwerker. 

Misschien ook wat voor u:

scios-scope-10

SCIOS Scope 10-keuring

Een SCIOS Scope 10-rapport is vaak vereist om uw bedrijfspand te kunnen verzekeren tegen bijvoorbeeld brand. Kies hier een betrouwbare SCIOS-keuring.

Vanaf € 475,- ex. btw

waardebepaling-bedrijfspand

Waardebepaling bedrijfspand

De waardebepaling van uw bedrijfspand op afstand uitgevoerd door een gecertificeerd taxateur. Zo heeft u binnen 1 werkdag inzicht in de herbouwwaarde van uw bedrijfspand.

Vanaf € 75,- ex. btw