zonnepanelen op het dak van een gebouw

Zo verzekert u de zonnepanelen op uw bedrijfspand

Steeds meer ondernemers investeren in duurzame oplossingen. En wie beschikt over een flink bedrijfspand, een grote hal of een schuur, heeft de keuze meestal snel gemaakt: zonnepanelen! Goed idee, vindt ook onze specialist Fabrice. Hij heeft 1 belangrijk advies.

10 okt 2023 4 minuten

Een zonnig vooruitzicht

Zo’n dak vol met zonnepanelen is vaak enorm rendabel en het is nog duurzaam ook. Dus mooi voor uw bedrijf én de planeet. Veel ondernemers die ik spreek vinden dat duurzamer ondernemen best iets mag kosten. Maar als het soms ook iets extra’s oplevert, zoals met panelen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. 

Een bedrijfspand met zonnepanelen is niet zomaar verzekerd

Bij verduurzamen kan het soms snel gaan. Die sector zit niet bepaald stil. Dus voor u het weet, zit u met een adviseur of installateur om tafel en ligt er een plan voor een dak vol panelen. Zo’n voortvarende aanpak is natuurlijk heel fijn. Maar sla 1 belangrijke stap zeker niet over: controleer vooraf of het pand na installatie van de zonnepanelen nog verzekerbaar is tegen bijvoorbeeld brandschade. Zo voorkomt u  vervelende verrassingen.
Een dak vol panelen dat niet verzekerbaar blijkt, dát is geen zonnig vooruitzicht.
Fabrice Vriezekolk, specialist Zakelijke Schadeverzekeringen
Fabrice Vriezekolk

Laat uw verzekeraar al vanaf het begin meekijken

Om een pand met zonnepanelen op het dak te kunnen verzekeren, moet het voldoen aan een aantal eisen. De belangrijkste eisen gaan over de brandveiligheid en de constructie van het dak. Soms is een dak helemaal niet geschikt voor zonnepanelen. Of blijkt het ene type zonnepaneel wel geschikt en het andere niet. Is de brandveiligheid van de dakisolatie niet in orde? Dan moet er soms eerst een brandwerende laag worden aangebracht. Of de panelen moeten op een speciale manier worden geïnstalleerd. De experts van Centraal Beheer kunnen u daar alles over vertellen. 

Zo weet u zeker of uw pand en de zonnepanelen verzekerd kunnen worden

Liefst nog voordat het voorstel van de installateur op tafel ligt. En wacht zeker niet totdat de zonnepanelen al op het dak liggen. Dan loopt u namelijk het risico dat het pand en de zonnepanelen niet verzekerd zijn.
Samen verzamelen we alle informatie die nodig is voor een goede inschatting van de situatie. Denk aan een keuringsrapport brandveiligheid en een constructieberekening. Soms komt 1 van onze experts hiervoor langs op locatie.
Is alles in orde? Dan kunnen er panelen worden geïnstalleerd. Soms zijn er aanvullende eisen waaraan u eerst moet voldoen voordat de zonnepanelen – en daarmee uw pand – verzekerd kunnen worden. Dit kan iets kleins zijn, maar ook een ingrijpende aanpassing aan bijvoorbeeld de dakbedekking of de constructie. En is uw pand volgens onze normen niet geschikt voor zonnepanelen, dan hoort u dat ook. 

Bekijk de video

Specialist Fabrice praat je bij over zonnepanelen verzekeren

Even voorstellen: Fabrice Vriezekolk

Fabrice Vriezekolk is specialist Zakelijke Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer. Hij richt zich vooral op de bouw, architecten en ingenieursbranche. "Wat ik zo interessant vind aan bouwers, architecten en ingenieurs, is de enorme verscheidenheid aan expertise en specialismes die je tegenkomt in hun werk. En hoe projecten enorm van elkaar kunnen verschillen. Het is bijna altijd maatwerk. Dat is meteen het belangrijkste raakvlak met mijn eigen werk. Want ik werk dan misschien niet in de bouw, maar ik zorg er wel voor dat klanten op Centraal Beheer kunnen bouwen als het op verzekeren aankomt."