Vrouw achter een computer

7 tips voor een sterk wachtwoord

Bescherm uw gegevens goed tegen fraude of diefstal met een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat moeilijk te raden of te kraken is. Met deze tips bedenkt u er 1.
7 sep 2023 3 minuten

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

1. Kies een lang en uniek wachtwoord

Gebruik een lang en uniek wachtwoord van minimaal 12 tekens. Hoe meer tekens, hoe beter. Gebruik nooit voor de hand liggende reeksen en woorden. Dus geen ‘123456’ of Welkom01. En voeg kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties toe.

2. Gebruik geen persoonlijke informatie

Bijvoorbeeld uw geboortedatum, woonplaats, naam van uw kind of huisdier. Dat is makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te raden door hackers.

3. Voor elk account een ander wachtwoord

Het is gemakkelijk om voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar niet verstandig. Mocht uw wachtwoord gekraakt worden dan heeft diegene toegang tot ál uw accounts. Dus gebruik voor elke website en dienst een ander wachtwoord.

4. Controleer of u een beveiligde verbinding heeft

Een website met een beveiligde verbinding begint altijd met ‘https’. Ook ziet u een slotje erbij staan. Een beveiligde verbinding wil niet zeggen dat de website zelf veilig is. Ook een internetcrimineel kan een nep-site maken met een beveiligde verbinding. Klik op het slotje. Dan ziet u het beveiligings-certificaat van de afzender.

5. Zorg voor een goede beveiliging

Installeer altijd direct updates van belangrijke software en apps op uw smartphone, tablet of computer. Ook de updates van uw besturingssysteem, virusscanner en firewall. En doe regelmatig een scan om te zien of er virussen actief zijn. Doet uw computer, tablet of telefoon vreemd? Zelfs na een virusscan? Neem dan contact op met een deskundige of verkoper.

6. Gebruik alleen legale en bekende software

Installeer alleen officiële software. En gebruik geen onbekende programma’s die u ongevraagd via e-mail krijgt. Wilt u persoonlijke gegevens bewaren op een USB-stick? Zorg dan voor een beveiligde stick.

7. Let op bij een openbaar wifi-netwerk

Openbare wifi-netwerken. U kent ze vast wel. Bijvoorbeeld gratis wifi in een winkel of op de camping. Hackers kennen deze netwerken ook. Voor hen is het een simpel klusje om een nep-netwerk te maken. Zodra u inlogt, kunnen zij snel bij uw gegevens op uw smartphone, tablet of laptop. Schakel bij twijfel altijd over op 3G-, 4G- of 5G-netwerk.


Lees ook:

Herken phishing