Flexibiliteit bovenaan wensenlijst persbericht

Flexibiliteit boven­­aan wensenlijst bij helft van alle mede­werkers

Naast flexibiliteit zijn een onbeperkt aantal vakantiedagen, opleidings­budget en extra vakantie­dagen door te sporten arbeids­voorwaarden die helpen om medewerkers te binden.
11 apr 2023 3 minuten

Flexibiliteit steeds belangrijker

Flexibiliteit staat met ruim 50% bovenaan in de top 10 van onderscheidende arbeids­voorwaarden. Flexibiliteit vanuit werkgevers om uren en werkzaamheden zelf in te delen wordt steeds belangrijker. Zeker nu steeds minder medewerkers in Nederland een positieve werk-privébalans ervaren. Naast flexibiliteit zijn een onbeperkt aantal vakantiedagen, opleidingsbudget en extra vakantiedagen door te sporten, arbeids­voorwaarden die helpen om medewerkers te binden. Dat blijkt uit het onderzoek onder ruim 2.000 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer, onderdeel van Achmea.

Werk-privé balans staat onder druk

Martine Bolhuis, Business Partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer, licht de resultaten van het eerste trendonderzoek van 2023 toe: "Mogelijke verklaringen voor de teruglopende waardering voor de werk-privé balans sinds het tweede kwartaal van 2022 zijn de arbeidsmarkt­krapte en minder mogelijk­heden tot thuiswerken dan in de corona­pandemie. Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt steeds krapper wordt, lijken werkgevers nog niet maximaal in te spelen op de behoeften van werkend Nederland als het gaat om onderscheidende arbeids­voorwaarden. Steeds meer medewerkers hechten waarde aan flexibiliteit en arbeidsvoorwaarden die gemak met zich meebrengen. Er liggen kansen voor organisaties die aandacht hebben voor eigentijdse arbeids­voorwaarden, waarmee ze het verschil kunnen maken in het aantrekken van nieuw personeel en het behouden van talent voor hun organisatie.”
Martine Bolhuis, business partner Duurzame Inzetbaarheid
Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt steeds krapper wordt, lijken werkgevers nog niet maximaal in te spelen op de behoeften van werkend Nederland als het gaat om onderscheidende arbeidsvoorwaarden
Martine Bolhuis, Business Partner Duurzame Inzetbaarheid

Top 10 onderscheidende arbeidsvoorwaarden

Dit is de lijst van onderscheidende arbeids­voorwaarden die door werkend Nederland worden genoemd in het periodieke trendonderzoek, waarbij respondenten uit drie opties mochten kiezen:

  1. Kinderopvang op het werk (13%)
  2. Klimaatbudget/verduurzamingsbudget (14%)
  3. Flexibiliteit (50%)
  4. Onbeperkt aantal vakantiedagen (36%)

  5. Onbeperkt opleidingsbudget (23%)
  6. (half) Betaalde sabbatical (22%)
  7. Extra vakantiedagen door te sporten (33%)
  8. Vrijwilligerswerk tijdens werkdagen (7%)
  9. Wekelijkse stoelmassage (10%)
  10. Wekelijkse strijk & boodschappenservice op kantoor (6%)

Lees hier de samenvatting van het Trendonderzoek.

Infographic trendonderzoek: flexibiliteit bovenaan wensenlijstje.

Verduurzamingsbudget

Medewerkers willen graag samen met hun werkgever kijken naar hun werkweek en daar invloed op hebben. Ze hebben behoefte aan flexibiliteit en kiezen graag arbeids­voorwaarden die passen bij hun levensfase. Daarnaast is het opleidingsbudget een belangrijke voorwaarde voor medewerkers. Het aanbod van extra vakantiedagen, het opbouwen van extra vakantiedagen door te sporten, mogelijkheid tot het nemen van een half-betaalde sabbatical en een budget voor verduurzaming van je woning zijn andere veelgenoemde voorwaarden. Deze initiatieven worden lang niet in alle organisaties aangeboden, hoewel hier dus wel behoefte aan is.

Bolhuis: “Er liggen nog voldoende kansen voor werkgevers. Die kunnen het verschil maken of je als bedrijf talent kunt aantrekken en behouden. Het bieden van flexibiliteit en extra vakantiedagen door te sporten zijn quick wins. Tot slot zit hier volgens Bolhuis een belangrijk inzicht. “Als je een aantrekkelijke werkgever in een krappe arbeidsmarkt wilt zijn, dan is het belangrijk om de dialoog aan te gaan met je medewerkers over wat zij belangrijk vinden en waar zij hulp bij zouden willen van hun werkgever. En dan kom je mogelijk uit op minder voor de hand liggende afspraken. En die zijn nodig, zodat je als organisatie aantrekkelijk blijft voor je medewerkers.”

Blijf op de hoogte van alle arbeidsvoorwaarden

Wat bent u als werkgever verplicht om te regen? Welke extra’s kunt u voor uw medewerkers regelen en welke belangrijke veranderingen zijn er ten opzichte van vorig jaar? In ons e-book Wegwijs in arbeids­voorwaarden krijgt u antwoord op deze vragen.

E-book Wegwijs in arbeidsvoorwaarden

Met deze 21e editie heeft u alle actuele voorwaarden en relevante wet- en regelgeving over pensioen, inkomen, zorg en mobiliteit binnen handbereik. Veel ondernemers, managers, OR-leden en HR-professionals gebruiken dit naslagwerk al jaren bijna dagelijks.
Martine Bolhuis is businesspartner duurzame inzetbaarheid bij Centraal Beheer
Met de kennis van Martine Bolhuis
Business partner Duurzame Inzetbaarheid

Samen met werkgevers breng ik de dialoog op gang en onderzoek ik vragen die leven over verschillende HR-thema's. Denk aan duurzame inzetbaarheid. Met mijn ruime ervaring in de HR help ik werkgevers verder.