Man en vrouw met kinderen

Waarom is een WIA-verzekering belangrijk?

Raak je (gedeeltelijk) arbeids­ongeschikt dan heeft dat vaak grote financiële gevolgen. Kan je nog wel in je huis blijven wonen? Of de studiekosten van de kinderen betalen? Want er is risico op een lager inkomen en soms wel tot bijstandsniveau.
5 jun 2023 3 minuten

Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor mijn inkomen?

Een vraag die waarschijnlijk veel mensen hebben. Als je niet meer kunt werken door een ongeval of ziekte en in dienst bent, dan ben je wettelijk verzekerd voor jouw inkomen. Helaas is dit in veel gevallen niet genoeg. Je werkgever kan daarom (soms verplicht volgens de cao) een aanvullende WIA-verzekering afsluiten. Met een WIA-verzekering voorkom je dat jouw inkomen flink daalt.

Waarom is een WIA-verzekering belangrijk?

Elk jaar vallen 50.000 werkenden uit wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat is een enorm aantal. Ad Nelis, adviseur Inkomensverzekeringen bij Centraal Beheer, spreekt hierover dagelijks met werkgevers en medewerkers. ‘Iedereen denkt: ik word niet ziek of ik raak niet arbeidsongeschikt, maar niemand heeft zekerheid op gezondheid. De corona­pandemie heeft ons dat wel geleerd. En als je dan arbeidsongeschikt wordt, gaat het inkomen écht flink achteruit. Het is dus belangrijk om persoonlijk advies en uitleg te krijgen over de WIA. En je goed te laten informeren over de mogelijke oplossingen.’

Inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid

Door deelname aan een collectieve WIA-verzekering via de werkgever kan je jouw financiële zorgen (voor een deel) wegnemen. Want met een WIA-verzekering bescherm je jezelf tegen een flinke daling in inkomen. Hiermee verzeker je een inkomensgarantie van 70, 75 of 80% (is afhankelijk van de keuze van jouw werkgever) tot een salaris van € 100.000,-. En ook voor het salaris hierboven zijn er oplossingen. ‘Bijna iedereen kent wel iemand die langdurig ziek of arbeids­ongeschikt thuiszit. Het is dan fijn als het financieel goed geregeld is’, vertelt Ad.
Ad Nelis
Voor 1 zak patat per maand verzeker je levenslang je inkomen.
Ad Nelis - Adviseur Inkomensverzekeringen

Lage bijdrage door collectieve verzekering

Voor een lage bijdrage krijg je veel zekerheid. Volgens Ad is dat het grote voordeel van een collectiviteit via de werkgever. ‘Laatst vatte iemand het mooi samen: “Voor 1 zak patat per maand verzeker je levenslang je inkomen.” Precies!’

Wil je weten wat een WIA-verzekering voor jou betekent?

Met de WIA-calculator bereken je hoe hoog een inkomen is bij langdurige uitval. Zo zie je direct hoe je de financiële stress wegneemt bij arbeidsongeschiktheid.
Adviseur Nelis
Geschreven door Ad Nelis
Adviseur Inkomensverzekeringen
Zijn WIA, verzuim en arbeidsongeschiktheid lastige of onduidelijke materie voor u? Dan ga ik graag met u in gesprek. Samen zoeken we naar de beste oplossingen.