Ondernemers vertellen over langdurig verzuim

En de maatregelen die zij namen

Nieuwe maatregelen om MKB’ers te ontzorgen bij langdurig zieke werknemers

Ik ben blij dat ik de risico’s op tijd had afgedekt
Interieurbouwer Van ’t Wout
Op 1 januari komt er een nieuw pakket aan maatregelen om loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker te maken. Daarmee wil de overheid je ontzorgen als een medewerker lange tijd ziek uitvalt. Zo kun jij je focus houden op dat waar het omgaat: je eigen business runnen.

Als MKB’er heb je een druk bestaan. Je bent er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig, maar toch is het raadzaam om stil te staan bij wat van jou wordt verwacht als een medewerker lange tijd ziek is. Je bent namelijk verplicht om loon maximaal twee jaar door te betalen en je in te spannen voor re-integratie. Dat brengt een financieel risico met zich mee. Het is daarom verstandig om je hierop voor te bereiden vóórdat de situatie zich voordoet.

Jorit Smits, eigenaar van eetcafé Buur in Nijmegen, kan erover meepraten. In totaal heeft hij veertig mensen in dienst, van wie zeven met een vast contract. “Buur is een goedlopende onderneming en dat willen we graag zo houden,” zegt hij. “Maar met zoveel medewerkers hebben we bij ziekte zeker de nodige zorgen gehad in het verleden. Tegenwoordig hebben we alles netjes op orde. We hebben onze vaste medewerkers verzekerd, zodat we geen risico lopen als iemand onverhoopt zou uitvallen. Zo kunnen we, ook als het tegenzit, goed blijven draaien.”

Goed geregeld

Het financieel risico bij langdurig zieke medewerkers hebben de meeste MKB’ers afgedekt, maar dat geldt niet voor de re-integratieverplichtingen. Concreet houdt dit in dat werkgevers en zieke werknemers in de eerste twee ziektejaren samen verantwoordelijk zijn voor de re-integratie. Wie van te voren niet heeft nagedacht over hoe hij met de kosten en taken voor re-integratie wil omgaan, loopt onnodige risico’s.

Peter van ‘t Wout, derde generatie eigenaar van Interieurbouw Van ’t Wout uit Alphen aan de Rijn, prijst zich gelukkig dat hij die risico’s van te voren had afgedekt. “Interieurbouw is best zwaar werk. Zo hadden we een medewerker van 64 jaar, die al 25 jaar bij ons in dienst was. Zijn rug was compleet versleten, waardoor hij het werk niet meer aankon. We hebben hem tot aan zijn pensioen kunnen ondersteunen. Dat was erg fijn.” Van ‘t Wout vervolgt: “Een andere medewerker die voor langere tijd uitviel, konden we bij een ander bedrijf laten re-integreren via de ARBO-dienst. Ja, dan merk je wel hoe belangrijk het is om de basis goed te regelen.”