Waarom zzp'er worden

Waarom zzp’er worden?

Het zzp-bestaan kan zwaar zijn. Geen opdrachten betekent geen geld. Maar het ondernemerschap biedt ook veel voordelen. Zzp’er Dorrith de Roode geeft 4 redenen om niet terug te gaan in loondienst. 

Ondernemen 8 jan 2016 3 minuten

4 redenen om niet terug te gaan in loondienst

“Als ondernemer kunt u doen wat u zelf goed lijkt. U hoeft geen verantwoording af te leggen aan een baas. Dat neemt niet weg dat er geen verantwoordelijkheden zijn. Als ik niet voldoe aan de verwachtingen met mijn werk, heb ik geen klanten meer. Maar het voelt prettig om voor 100% zelf verantwoordelijk te zijn. En niet verteld te worden hoe je iets moet uitvoeren. Ik vind graag zelf uit hoe ik iets het beste kan aanpakken. In plaats van dat mij dat wordt opgedragen.”
“Dat is inderdaad een groot voordeel. Een fulltime job en elke dag naar hetzelfde kantoor gaan? Dat zou ik nooit lang volhouden. Nu is elke dag anders en dus een uitdaging. Alleen de cursussen zijn op vaste tijden, maar daaromheen kan ik mijn eigen plannen maken. Tekenen, schetsen, borduren, naaien, voorbeelden maken voor mijn lessen, administratie doen. Maar ondanks mijn vrije leven is mijn plichtsbesef erg hoog. Ik werkte jarenlang 6 dagen plus 2 avonden per week. Tot ik me besefte dat ik dat niet lang meer vol kon houden. Nu probeer ik tussen het werken door te genieten van de vrijheid die ik heb. Spring ik soms tussen de middag in het zwembad om wat baantjes te trekken. Heerlijk!”
“Evenveel of even weinig? Ik werkte als parttime oproepkracht tegen minimumloon. Ik had niet veel te verliezen. Ik ben met parttime banen gestopt. Dit omdat ik na een simpele rekensom bedacht dat ik met een minimum van 8 cursisten per week net zoveel zou verdienen. Het voordeel is dat ik werk in de richting waarvoor ik heb gestudeerd. Dat geeft veel meer voldoening. Waarom zou ik dan terug op zoek gaan naar een baan als parttime oproepkracht? Voor mij is de keuze snel gemaakt.”
Ik werkte jarenlang 6 dagen plus 2 avonden per week. Tot ik me besefte dat ik dat niet lang meer vol kon houden. Nu probeer ik tussen het werken door te genieten van de vrijheid die ik heb.

4. U hoeft geen inspannende sollicitatieprocedures door

“En dat scheelt veel tijd en spanning. Vacatures doornemen, sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Stel dat ik weer in loondienst zou willen. Dan zou een passende baan waarschijnlijk niet voor het oprapen liggen. Creatieve banen zijn schaars in Nederland. Veel afgestudeerden van kunstacademies hebben moeite met het vinden van een passende baan. Dus eenmaal een diploma op zak, moet je je creativiteit gebruiken. En een weg vinden om er geld mee te verdienen. Dat is niet makkelijk. Maar het is wel een leuke uitdaging. En gelukkig nooit saai.”