Geldzaken
Geldzaken

Financiële voorjaarsschoonmaak: doet u mee?

De lente is begonnen! Veel mensen gooien deze weken de ramen open en beginnen aan de grote schoonmaak. Als u toch bezig bent, stof dan gelijk uw financiën eens af. Wij geven u 3 tips voor de financiële voorjaarsschoonmaak.

  • 26 mrt 2018
  • 3 minuten
  • 0

1. Werk uw administratie bij 

Vóór 1 mei moeten de meeste mensen weer belastingaangifte doen. Als u toch in uw papieren duikt, kunt u gelijk uw administratie ordenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een geordende administratie de kans op financiële problemen verkleint. Hulp bij uw financiële administratie? Op de site van het Nibud staat handige informatie.

2. Begin met een kasboek

Wilt u (meer) geld opzij zetten? Zet eens op een rijtje waar uw geld naartoe gaat. U zult zien dat kleine uitgaven behoorlijk kunnen oplopen. Denk maar aan uw dagelijkse kopje koffie op het station. Dit zijn makkelijke bespaarposten. Probeer eens een week alleen met contant geld te betalen. Zo krijgt u een beter beeld van uw uitgavenpatroon.

3. Los eventuele schulden af 

U betaalt tegenwoordig vaak meer rente over schulden, zoals uw hypotheek, dan u op uw spaarrekening ontvangt. Het kan daarom slim zijn om leningen af te lossen. Uw maandlasten worden daardoor lager. Denk er wel aan dat extra aflossen op uw hypotheek ook nadelen kan hebben. Zo kunt u bij de belastingaangifte minder rente aftrekken.

Laatste artikelen

Kinderen over sparen

Sparen? Kinderen leggen het even uit

Lees meer
Kinderen over beleggen

Beleggen? Kinderen leggen het even uit

Lees meer

Haal meer uit uw geld

Heeft u een bedrag dat u een tijdje opzij kunt zetten? Dan kan het interessant zijn om het op een depositorekening vast te zetten. Tegen een vooraf afgesproken rente. Of misschien is beleggen wel iets voor u. Op de langere termijn behaalt u hiermee vaak meer rendement. Let wel op dat beleggen ook kosten en risico’s met zich meebrengt.

Denk aan een buffer

Houd altijd een financiële buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine. Of een reparatie aan het dak. Hoe groot uw buffer moet zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het Nibud heeft een handige rekenhulp waarmee u uw buffer kunt berekenen.