Geldzaken

Financiële voorjaarsschoonmaak: doet u mee?

Geldzaken

We leven in roerige tijden. We blijven zoveel mogelijk thuis. Dit zet mensen massaal aan het klussen. Want die klusjes die al langere tijd liggen, beginnen nu te kriebelen. Als u toch bezig bent, stof dan gelijk uw financiën eens af. Wij geven u 3 tips voor de financiële voorjaarsschoonmaak.

15 apr 2020
3 minuten

1. Werk uw administratie bij 

Uit onderzoek blijkt dat een opgeruimde administratie de kans op financiële problemen verkleint. Duik daarom eens in uw papieren en orden uw administratie. Het stappenplan van Nibud helpt u hierbij.

2. Houd uw uitgaven een tijdje bij

Wilt u (meer) geld opzij zetten? Zet eens op een rijtje waar uw geld naartoe gaat. Tel uw vaste lasten bij elkaar op. Maar kijk ook naar andere (kleine) uitgaven. Die kunnen behoorlijk oplopen. Nu geeft u waarschijnlijk even wat minder geld uit. Maar denk eens aan dat dagelijkse kopje koffie op het station dat u anders koopt. Dat zijn makkelijke bespaarposten.

3. Los eventuele schulden af 

U betaalt tegenwoordig vaak meer rente over schulden, zoals uw hypotheek, dan u op uw spaarrekening ontvangt. Het kan daarom slim zijn om een deel van uw leningen af te lossen. Uw maandlasten worden daardoor lager. Denk er wel aan dat extra aflossen op uw hypotheek ook nadelen kan hebben. Zo kunt u bij de belastingaangifte minder rente aftrekken.

Denk aan een buffer

Houd altijd een financiële buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine. Of een reparatie aan het dak. Hoe groot uw buffer moet zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het Nibud heeft een handige rekenhulp waarmee u uw buffer kunt berekenen.

Houdt u geld over?

We volgen de regels van de Rijksoverheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het coronavirus onder controle te krijgen. En blijven dus zoveel mogelijk thuis. De horeca is dicht en een uitje naar het pretpark zit er nu ook even niet in. Veel mensen geven hierdoor minder geld uit. Is uw buffer groot genoeg? Dan kan het interessant zijn om het geld dat u overhoudt een tijdje opzij te zetten. Op een spaarrekening of een deposito is uw geld veilig. Maar de rente is laag. Wilt u weten wat u nog meer met uw geld kunt doen? Wij hebben 8 ideeën voor u.