Vrouw aan het zemen

Financiële voorjaarsschoonmaak: doet u mee?

De lente komt er weer aan. Gaat bij u ook het hele huis op de kop voor de grote voorjaarsschoonmaak? Een mooi moment om ook uw financiën eens flink af te stoffen. Wij geven u wat tips.

Geldzaken 8 mrt 2022 3 minuten
Net als het bij het uitmesten van een garage, kunt u uzelf bij een abonnement, contract, verzekering of financieel product afvragen: Past het nog bij mij? Kan ik het vervangen of aanpassen? Is er een betere oplossing? Of kan het weg?

Hoe bent u verzekerd?

Zet eens op een rijtje waarvoor én hoe u verzekerd bent. Is uw persoonlijke situatie kort geleden veranderd? Check dan of u niet opeens bent over- of onderverzekerd. Wilt u weten welke verzekeringen u nodig heeft voor de spullen in uw huis? Bekijk ons handige overzicht voor een huurhuis of een koophuis

Handige tips

Hulp bij uw financiele voorjaarsschoonmaak

1. Werk uw administratie bij 

Uit onderzoek blijkt dat een opgeruimde administratie de kans op financiële problemen verkleint. Duik daarom eens in uw papieren en orden uw administratie. Het stappenplan van Nibud helpt u hierbij. Eén van de Nibud-vuistregels voor gezonde geldzaken is namelijk: uw administratie overzichtelijk inrichten én bijhouden.

2. Houd uw uitgaven een tijdje bij

Nog zo'n vuistregel van Nibud: check een tijdje wekelijks uw saldo en uitgaven. Zet eens op een rijtje waar uw geld naartoe gaat. Tel uw vaste lasten bij elkaar op. Maar kijk ook naar andere (kleine) uitgaven. Die kunnen behoorlijk oplopen. Dat zijn juist vaak de makkelijke bespaarposten.

3. Neem uw hypotheek eens onder de loep

U betaalt tegenwoordig vaak meer rente over schulden, zoals uw hypotheek, dan u op uw spaarrekening ontvangt. Het kan daarom slim zijn om een deel van uw leningen af te lossen. Uw maandlasten worden daardoor lager. Denk er wel aan dat extra aflossen op uw hypotheek ook nadelen kan hebben. Zo kunt u bij de belastingaangifte minder rente aftrekken. De huizenprijzen stijgen nog altijd. Is uw huis meer waard geworden? Kijk dan of uw risicoklasse omlaag kan. Uw rente gaat dan omlaag. En daarmee uw maandlasten.

4. Kijk kritisch naar abonnementen

De afgelopen tijd konden we even niet naar de bioscoop of een concert. Best verleidelijk om een extra abonnement voor bijvoorbeeld Netflix of Disney+ af te sluiten. Dat is ook zo gepiept. Maar heeft u dat nog wel nodig? 1 abonnement lijkt misschien niet zo duur. Maar de kosten van meerdere abonnementen kunnen ongemerkt hoog oplopen. Wilt u opzeggen maar kan het nu nog niet? Zet een reminder in uw agenda bij het moment dat dat wel kan.

5. Check de opbouw van uw pensioen

Veel Nederlanders vinden pensioen ingewikkeld. En hebben geen idee wat ze later aan inkomen kunnen verwachten. Kijk eens op mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioen en AOW u opbouwt. Wilt u extra pensioen opbouwen? Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrente spaarrekening. Daarmee spaart u belastingvrij voor een aanvulling op uw AOW en pensioen.

Denk aan een buffer

Houd altijd een financiële buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine. Of een reparatie aan het dak. Hoe groot uw buffer moet zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het Nibud heeft een handige rekenhulp waarmee u uw buffer kunt berekenen.

Houdt u geld over?

Is uw buffer groot genoeg? Dan kan het interessant zijn om het geld dat u overhoudt een tijdje opzij te zetten. Probeer 10% van uw inkomen te sparen, adviseert het Nibud. Wilt u weten wat u met uw geld kunt doen? Wij hebben 8 ideeën voor u. Van beleggen tot het verduurzamen van uw huis.