2 vrouwen op een fiets in winterweer

Maak uw fiets winterklaar

De een fietst stug door. Weer of geen weer. De ander pakt liever bus, trein of auto. Of u nu een 'mooiweerfietser' bent of niet: maak uw fiets winterklaar. Deze tips helpen u de winter door!

Onderweg 12 jan 2022 2 minuten

Houd uw fiets ook in de winter startklaar

  • Doe een 'wintercheck'. Zijn de remmen goed afgesteld? Dat is heel belangrijk als het glad wordt. En werken alle bewegende onderdelen soepel? Of is een druppeltje olie of vet nodig?
  • Laat bij winterweer wat lucht uit uw banden lopen. U heeft dan meer grip.
  • Sneeuw of strooizout is niet goed voor uw fiets en fietsketting. Maak uw fiets na een tochtje door de sneeuw direct schoon. En maak daarna alles goed droog. 

Winterstop? Berg uw fiets schoon en veilig op

Rust roest, zeggen ze wel eens. Dat geldt ook voor uw ongebruikte fiets tijdens de winter.

  • Maak de fiets droog en schoon. Smeer de ketting in met olie. En vet alle schroefjes in met vaseline. Dat voorkomt roest.
  • Zet uw fiets op een droge plek. Gebruikt u een beschermhoes? Neem dan een exemplaar dat vocht doorlaat.
  • Heeft u weinig ruimte? Er zijn speciale beugels waarmee u uw fiets makkelijk aan de muur hangt. 
  • Leg de accu van de elektrische fiets in een droge ruimte op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de accu halfvol is en laadt 'm om de maand een uurtje op.

Goed licht, goed zicht

Een goede verlichting is het hele jaar belangrijk. Maar tijdens de winterperiode zult u vaker in het donker rijden. Check daarom of het licht op uw fiets ook winterklaar is. In 'Fietsverlichting: goed licht is goed zicht' leest u wat de verlichtingsregels voor fietsers zijn.

En na de winter…

Met de onderhoudstips kunt u bij die eerste zonnestralen ook weer lekker doorfietsen. Of was u die 'mooiweerfietser'? Dan kunt u uw goed onderhouden ros weer van stal halen. Oh ja, en vergeet niet een Fietsverzekering te regelen. Veel fietsplezier!