
Fietsverlichting: goed licht is goed zicht
De dagen worden in rap tempo korter. Een paar weken geleden fietsten de kinderen nog bij daglicht naar school. En nu is de fietsverlichting ’s ochtends weer nodig om zichtbaar te zijn in het verkeer. Wat zijn eigenlijk de regels voor fietsverlichting?
De regels op een rij
De meeste fietsers hebben vaste verlichting op hun fiets. Maar losse lampjes vastmaken aan de kleding van bovenlichaam of uw tas mag ook. In beide gevallen moet u zich wel houden aan alle onderstaande regels:
- wit of geel licht voor
- rood licht achter
- rode reflector achterop de fiets;
- gele reflectoren op de trappers;
- reflecterende rand op de banden of velgen;
- de lampen moeten recht vooruit of achteruit schijnen;
- de lampen mogen niet knipperen;
- zorg dat de lampen goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets overheen hangen.
Met goede verlichting fietst u veilig
Een goede fietsverlichting is natuurlijk voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van anderen op de weg. Dat weten we allemaal. Maar de meeste fietsers zijn alert op goede verlichting vanwege de boetes. De politie controleert regelmatig. Zeker op routes die populair zijn bij scholieren. Geen licht op uw fiets? Dat kost u € 60,-. En geen reflectoren op trappers, wiel of fiets is goed voor € 40,- (boetes 2021). Heeft u een los fietslampje? Zet deze niet op de knipperstand. Dit kan u 60,- kosten. En dat doet bij Hollanders toch altijd weer even pijn in de portemonnee.
Verzeker uw fiets
Met goede fietsverlichting wordt het een stuk veiliger in het verkeer. En als er toch iets gebeurt, dan is het fijn als schade is verzekerd. Met onze Fietsverzekering verzekert u uw fiets uitgebreid voor schade en diefstal. In binnen- en buitenland.
Deel dit artikel

Geschreven door:
Martine