Heeft u al crypto’s?

Al zo’n 1,6 miljoen Nederlanders hebben bitcoins of andere cryptomunten. Ze hopen er snel winst mee te maken. Maar wat zijn cryptomunten eigenlijk? En waarom steken zo veel mensen er geld in?

Geldzaken 9 mrt 2022 3 minuten

Digitaal betalen

De bekendste cryptomunt is de bitcoin. Het is een betaalmiddel dat alleen digitaal bestaat. Er zijn geen munten of briefjes waar de waarde op staat. Crypto's bewaart u in een digitale portemonnee, bijvoorbeeld in de vorm van een usb-stick. In de cryptowereld heet zo'n portemonnee een wallet.

Beleggen of betalen?

In Nederland kunt u nu alleen bij Thuisbezorgd.nl, een aantal restaurants en webshops betalen met bitcoins. Waarom mensen dan toch bitcoins of andere crypto's kopen? Vooral als belegging. Ze hopen snel geld te verdienen met een waardestijging. Maar ook omdat ze crypto zien als hét betaalmiddel van de toekomst.

Kopen met een app

Crypto's kopen als belegging gaat tegenwoordig heel makkelijk. Dat kan gewoon met een app. De bekendste apps zijn Bitvavo, Binance, Coinbase en Blox. Crypto's kunnen flink in waarde stijgen, maar ook snel dalen! De waarde van crypto's is ook niet gewaarborgd. Veel mensen vinden die onzekerheid en spanning juist 'fun'. Een kwart van de crypto-investeerders checkt meerdere keren per dag de waarde van hun crypto's. En de meesten houden het bij een bedrag van maximaal € 1.000,-.

Meer dan de bitcoin

Sinds de komst van de bitcoin in 2009 zijn er veel crypto's bijgekomen. Zoals de ethereum, cardano, dogecoin en de ripple. Vrij nieuw zijn de zogeheten tokens. Die gebruiken dezelfde technologie als crypto's. Het verschil is dat tokens niet bedoeld zijn als betaalmiddel maar als eigendomsbewijs. Misschien heeft u wel eens gehoord van 'Non-Fungible Tokens' (NFT's). Dat zijn digitale eigendomsbewijzen voor bijvoorbeeld digitale kunst, een personage in een game of een muziekbestand. NFT's kunnen veel waarde hebben. Vorig jaar werd de allereerste tweet als NFT verkocht voor 2,9 miljoen dollar.

Interessante technologie

De meeste crypto's werken met versleutelde gegevens. Bezit en transacties staan in een zeer betrouwbare blockchain. De blockchain is een keten van blokjes informatie die onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Blockchain is ook geschikt om bijvoorbeeld het eigendom van auto’s of huizen te registreren. Dat gebeurt nu bij het RDW en het Kadaster. En blockchain kan ook de rol van banken veranderen. Bij sparen, lenen en verzekeren draait het om contracten, transacties en vertrouwen. En dat is nou precies waar blockchain goed in is.