Verantwoord beleggen: zo zit het

Steeds meer mensen vinden verantwoord beleggen belangrijk. Dat vinden wij ook. We leggen u graag uit wat verantwoord beleggen bij ons betekent.

Geldzaken 14 mrt 2022 3 minuten

Verantwoord beleggen 

In ons verantwoord beleggingsbeleid leggen we per onderwerp uit hoe we wel of juist niet willen beleggen. We omarmen internationale afspraken die hierover zijn gemaakt. En we praten met bedrijven waarin we beleggen.

Duurzaam beleggen

Verantwoord beleggen is niet hetzelfde als duurzaam beleggen. Duurzaamheid is wel een belangrijk onderwerp binnen verantwoord beleggen. Naast duurzaamheidsthema’s natuur & milieu en klimaatverandering besteden we ook aandacht aan: mensenrechten, arbeidsnormen en gezondheid.

Hoe beleggen we uw geld? 

Meer over ons verantwoord beleggingsbeleid

Bij Centraal Beheer kunt u beleggen zonder dat u er omkijken naar heeft. Achmea Investment Management (Achmea IM) beheert de beleggingsfondsen. Een flinke club van experts die de beurs van minuut tot minuut volgt. Achmea IM beheert voor ruim € 200 miljard aan beleggingen.

Achmea IM beseft heel goed dat er belegd wordt met geld van anderen. Met dat geld zet Achmea IM zich in om de wereld een beetje beter te maken. Ze kijkt verder dan alleen het hoogste rendement. Achmea IM omarmt een aantal internationale afspraken op het gebied van duurzaamheid. Zoals het VN Global Compact. En ze kijkt goed of beleggingen voldoen aan de eisen voor milieu, maatschappij en goed bestuur. Op de website van Achmea IM leest u per beleggingsfonds of en hoe wij ons verantwoord beleggingsbeleid toepassen.

Achmea IM belegt niet zomaar overal in. Ze vindt het belangrijk dat een land goed omgaat met zijn burgers. En dat een bedrijf geen schadelijke producten maakt. Achmea IM belegt daarom bijvoorbeeld niet in fabrikanten van tabaksproducten. Ook bedrijven die (kern)wapens maken vindt u niet in de Achmea IM (mix)fondsen. Wilt u precies weten waarin u via Centraal Beheer en Achmea IM niet belegt? Bekijk de actuele uitsluitingslijst op de pagina over verantwoord beleggen (MVB) op de website van Achmea IM.

Gelukkig hebben we met het geld dat we beleggen ook invloed op een leefbare wereld. Daarom stimuleren we duurzame ontwikkelingen en oplossingen. Voor nu en voor de volgende generaties. Dit doen we op verschillende manieren:

-We kijken of landen en organisaties, waarin we beleggen, aan ons beleggingsbeleid voldoen. Zorgt een bedrijf bijvoorbeeld goed voor het klimaat en voor de medewerkers?
-We blijven duurzaamheid op de agenda zetten. We praten vaak met bedrijven over hoe maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. En hoe zij dit kunnen verbeteren. We gebruiken onze stem op aandeelhoudersvergaderingen om invloed uit te oefenen.

Verantwoord beleggen gaat bij ons verder dan alleen goed beleid. We vinden het ook belangrijk open te zijn over wat we doen. We delen onze resultaten. En werken ze elk halfjaar bij. In onze fondsupdates staan de laatste rendementen van onze fondsen. Daarin leggen onze fondsbeheerders ook de belangrijkste ontwikkelingen uit die invloed hebben op de rendementen.

Beleggen, heel makkelijk

Beleggen gaat heel makkelijk via onze app. Even snel uw saldo bekijken? Tot in detail uw rendement volgen en eenvoudig beleggingen kopen en verkopen? Met de handige Centraal Beheer App heeft u beleggen helemaal in de hand.

Slimmer beleggen

Als u belegt, loopt u risico. Hoeveel risico u loopt, bepaalt u grotendeels zelf. Allereerst met het beleggingsfonds dat u kiest. Maar er zijn meer dingen waarmee u uw beleggingsrisico verkleint. Daar helpen we u graag bij. Met heldere informatie en concrete tips.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.  U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.