1 man legt een wat oudere man uit hoe hij het beste met zijn hypotheek om kan gaan na zijn pensioen

Zó bent u goed voorbereid op uw pensioen

De dag dat u met pensioen gaat, komt dichterbij. U wilt dan natuurlijk heerlijk genieten van uw vrije tijd. Maar mogelijk heeft u minder inkomen. En u moet uw hypotheek nog aflossen. Goed om te checken hoe het zit met de betaalbaarheid van uw hypotheek. 

Geldzaken 1 feb 2024 3 minuten

Houd grip op uw financiën

Bij pensionering daalt in veel gevallen het maandinkomen. Voor uw hypo­theek is het belangrijk dat die betaalbaar blijft. Zeker als u een aflossings­vrije hypotheek heeft! Want die moet u op de einddatum in 1 keer terug­betalen.   

Doe de Hypotheekcheck!

Hoeveel moet u nog aflossen? Hoe groot is de kans dat u uw hypotheek kunt verlengen? En blijft uw hypotheek betaalbaar? De Centraal Beheer Hypotheekcheck geeft antwoord op al deze vragen. Zo weet u waar u aan toe bent. Nu en straks.

Tips om u goed voor te bereiden

Voor iedereen waarvan de pensioenleeftijd nadert

Belastingvriendelijk sparen voor een wat hoger pensioen, kan door een lijf­rente op te bouwen. Waarschijnlijk heeft u daar geen 20 jaar de tijd meer voor. Voor maximaal belastingvoordeel is het dan extra belangrijk om uw jaarruimte te berekenen.
Gebruik de periode tot uw pensioen om al zo veel mogelijk af te lossen. U betaalt rente over uw hypotheekschuld. Met aflossen verlaagt u deze schuld en gaat dus ook uw maandbedrag omlaag. Extra aflossen kan niet onbeperkt. U leest meer over extra aflossen op centraalbeheer.nl. Extra aflossen doet u eenvoudig via Mijn Centraal Beheer of met de Centraal Beheer App.
Zit er een risico-opslag in uw rente? En is uw huis in waarde gestegen? Of heeft u al afgelost? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag. Dat betekent een lagere rente en een lager maandbedrag. U verlaagt de rente ook door rentemiddeling of rente-afkoop. U vraagt een vrijblijvend rentevoorstel aan via Mijn Centraal Beheer of met de Centraal Beheer App.
U woont prettiger én u bespaart energiekosten. Wilt u direct aan de slag? Onze gratis scan helpt u op weg. Of u het nu groot aanpakt of klein.
Kunt of wilt u de hypotheek op de einddatum niet (helemaal) terugbetalen? Onder­zoek dan of u straks genoeg inkomen heeft om uw hypotheek te verlengen. Via de Hypotheekcheck krijgt u een goed beeld van wat u te wachten staat. 

Uw financieel adviseur helpt

Centraal Beheer informeert u graag maar geeft geen advies. Uw financieel adviseur kent uw financiële situatie en kan u adviseren over de juiste financiële beslissing. Heeft u geen adviseur? Op centraalbeheer.nl vindt u een adviseur bij u in de buurt.