Motorstuur

De gebarentaal van motorrijders

De bikersgroet. Een toeterende motorrijder. Een voetje van het pedaal. Wat zijn dat toch voor ’n fratsen? Een lesje gebarentaal brengt misschien wat begrip tussen ‘motormuis’ en ‘autokat’.

Archief 8 apr 2021 2 minuten

Onbekend maakt onbemind

Motorrijders hebben hun eigen gebarentaal. Die wordt niet altijd begrepen door automobilisten. Dat geeft nog wel eens onduidelijkheid en irritatie in het verkeer. Soms vindt een automobilist een gebaar onbeschoft. Terwijl het eigenlijk een seintje is om te helpen of te groeten.

Even de linkerhand in de lucht

Motorrijders groeten elkaar altijd. Dit doen ze door hun linkerhand even op te steken. Vaak maken ze er ook een V-teken bij. Deze zogenaamde 'bikersgroet' werd bedacht door Barry Sheene, een bekende motorcoureur uit de jaren ’70.

Een voetgebaar tijdens het inhalen

Weleens een motorrijder zien inhalen met een gestrekt been? Dan is dat zijn manier om de automobilist te bedanken. Dus niet om 'een trap na te geven'.

Een waarschuwing voor gevaar

Beweegt een motorrijder zijn linkerarm horizontaal op en neer? Dan vraagt hij andere motorrijders om te vertragen. Dreigt er gevaar op links? Dan wijst de motorrijder met zijn linkerarm naar de weg. Bij gevaar op rechts wijst hij met zijn rechterbeen naar de weg. Het is dus geen kritiek op de rijstijl van de automobilist. Het is juist een heel vriendelijk gebaar om anderen te waarschuwen!

We helpen u graag

Met wat meer begrip tussen motorrijders en automobilisten wordt het alleen maar leuker op de snelweg. Wij hopen dat we met deze uitleg een beetje hebben geholpen. En als er onderweg iets gebeurt, zoals pech of schade? Ook dan zijn we er voor u. Voor motormuis én autokat!