Aart Jeroen tips beleggen

Beleggen spannend? Focus op de lange termijn

Onzekerheid hoort bij beleggen. Laat u zich hierdoor niet afschrikken. Met de juiste aanpak vergroot u de kans op een positief rendement. Onze experts geven tips.

Geldzaken 8 mrt 2021 2 minuten

De rust bewaren

Beleggen vereist een beetje moed. Eén van de grootste geheimen van beleggen is het bewaren van rust. Oók wanneer de kranten volstaan met slecht nieuws en de koersen dalen. Het is begrijpelijk dat u dan direct wilt verkopen. In het algemeen is dat niet zo verstandig. Vaak blijkt de daling maar tijdelijk. En trekken de koersen later weer bij. Het kan bij slecht nieuws juist goed zijn om (extra) te beleggen of uw beleggingen aan te houden. Bedenk dat het slechte nieuws van dat moment vaak al verwerkt is in de koersen. Als de stemming heel negatief is, dan is een klein beetje positief nieuws vaak al genoeg om de koersen te laten stijgen. Andersom werkt het ook: bij goed nieuws is het raadzaam om bedachtzaam te zijn.

Een goed voorbeeld is de coronacrisis. Terwijl het nieuws over het coronavirus in 2020 slechter werd, begon al het herstel op de financiële markten. Positieve berichten over een vaccin zorgden voor de beste beursmaand in tientallen jaren. En dat terwijl de tweede golf net begonnen was.

Ga voor de lange termijn

Beleg alleen met geld dat u langere tijd kunt missen. Minstens 5 tot 10 jaar. Het bewaren van uw rust is makkelijker als u een plan maakt voor de lange termijn. Gaat het wat minder? Dan heeft u de tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Focus dus niet op morgen. Maak een plan voor minstens 10 jaar.

Risico's spreiden

Onze fondsbeheerders beheren de beleggingsfondsen van Centraal Beheer. Ze verdelen het geld dat onze klanten in de fondsen beleggen over verschillende beleggingscategorieën. Zo heeft ieder fonds een eigen risicoprofiel. U kiest voor voor een fonds dat het best bij hun risicobereidheid past. Maar het kan ook interessant zijn om uw geld te verdelen over meerdere fondsen. Een deel met wat minder en een deel met wat meer risico. Ook kunt u uw risico beperken door uw aankopen te spreiden over meerdere momenten. U belegt dan bijvoorbeeld elke maand een (klein) bedrag. Zo spreidt u uw aankoopmomenten. En zo weet u zeker dat u niet het slechtste (maar ook niet het beste) aankoopmoment heeft.

Hoe waterdicht uw plan ook is: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee.

Beleggen iets voor u?

Heeft u geld dat u een tijdje opzij kunt zetten? Dan is beleggen mogelijk iets voor u. Bij Centraal Beheer maken we beleggen makkelijk. Ontdek hoe eenvoudig beleggen kan zijn.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.

Aart Jeroen tips beleggen