Uw pensioen aanvullen

Bekijk de mogelijkheden

Omdat uw inkomen na uw pensioendatum meestal lager is, betaalt u dus ook minder belasting. Op die manier kunt u profiteren van het belastingverschil.
Denk dan eens aan beleggen. Met die lage spaarrente levert beleggen op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Houd er wel rekening mee dat beleggen geld kost. En uw geld ook minder waard kan worden. Het is dan ook verstandig om uw risico’s te spreiden. Dat kan bijvoorbeeld met een mixfonds. In een mixfonds zitten verschillende soorten beleggingen, met verschillende risico’s. Beleggingsexperts houden uw beleggingsmix in de gaten.
Dat merkt u dus meteen in uw portemonnee! Met het geld dat u overhoudt kunt u andere dingen doen. Daar profiteert u ook na uw pensionering van. En u heeft ook nog eens minder kans op een restschuld als u uw huis in de toekomst verkoopt. Extra aflossen heeft ook nadelen. U kunt bijvoorbeeld minder hypotheekrente aftrekken van de belasting.
Daardoor krijgt u vaak een hogere rente dan op een spaarrekening. Nog een voordeel: een deposito valt, net als een gewone spaarrekening, onder het ‘depositogarantiestelsel’. Dat betekent dat uw spaargeld tot € 100.000,- per persoon veilig is. Dus als de bank failliet gaat, zorgt de overheid ervoor dat u uw geld terugkrijgt.